péntek, október 02, 2009

Narancsos-mákos kenyér

Ami inkább kalács. Csak hü szerettem volna maradni az eredeti névhez, ezért lett kenyér. Max barátunk által oly sokszor emlegetett román kelttésztás oldalon bukkantam a receptre és Edit barátnénk segítségével a recept is lefordításra került. Elsö olvasatra tudtam, hogy bizony ez a kelt rossz nem lehet, mert a narancs és mák páros már sokszor, sokféleképp bizonyított. Nem is nyúltam mellé. A nyers tészta állaga fantasztikus, élmény volt vele dolgozni. Már biztos említettem, hogy kifejezetten szeretek kelt tésztát csinálni. Az meg dupla öröm, ha jó állagú a tészta. Szinte elöre érzi az ember, hogy ez kisülve is nagyon jó lesz. Amikor pedig sütöbe került, na, hát akkor a hetedik menyországban éreztem magam. Olyan illatos volt a mák és a narancs együtt, hogy a sütö elött totyorogtam türelmetlenül, hogy végre hozzájussak. Kész szenvedés volt kivárni, hogy langyosra hüljön és végre megvághassam. Beváltotta minden várakozásomat, mert mesés. Söt, másnap is nagyon finom; nem szivacsos hanem puha. Nincs más hátra; tessék kipróbálni!30 g élesztö
2 kanál barna cukor
3 narancs
4 k.k. mogyoróolaj
csipet só
100 ml tej
200 ml narancslé
2 e.k. mák (darálatlan)
500 g liszt


Az élesztöt la langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatam, majd beleöntöttem a kenyérsütögép tartályába. Ráöntöttem az olajat. A lisztbe belereszeltem 2 narancs héját, elkevertem benne a cukrot és egy csipetnyi sót is. Kifacsartam 3 narancsot, így 200 ml levet nyertem, ez is ment a tartályba. Majd a narancshéjas, cukros lisztet is beleöntöttem és dagasztottam, kelesztettem a tésztát. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam, elfeleztem. Az egyik felébe belegyúrtam a mákot és kerekre nyújtottam.(1.) Félretettem. (2.) A mák nélküli tésztát is ugyanakkorára nyújtottam, mint a mákost. A két kerek, kinyújtott lapot egymásra fektettem, úgy, hogy a mákos volt alul. (3.) Kicsit nyújtottam még rajta, hogy a két tészta réteg összetapadjon, majd félbevágtam a tésztát. (4.) Elöször a baloldali részt bahajtottam középre, (5.) majd a jobboldalit szintén. (6.) Így jártam el a másik darab tésztával is. Mindkét copfot kissé megcsavartam és a 2 szálat összefontam. (7.) Sütöpapírral bélelt formába fektettem (8.) és hagytam a duplájára kelni. (9.) Ekkor cukros vízzel megkentem és elömelegített sütöben 170° fok (légkeveréses) 30 percig sütöttem. 15 perc után egy fóliával letakartam, mert nagyon pirult a teteje. Rácsra fektetve hagytam kihülni.

10 Comments:

Edit said...

Orvendek, hogy izlik. Valoszinuleg majd mak nelkul megprobalom, csak akkor mas az iz, mas az illat...

Limara said...

Én is mák nélkül készítettem narancslével kalácsot,de olyan csodás a tied, hogy kipróbálom majd így is! Gyönyörűséges! :))

Névtelen said...

csodálatosan néz ki!! már a képek alapján is érzem az illatát. a legszívesebben azonnal kipróbálnám, de nem lehet:-(

lúdanyó said...

Na, ezt én is kipróbálom, olyan jókat írtál róla :)

szepyke said...

Jöttem reggelizni! Kérek szépen két szeletet, a kávé már a kezemben!

Gabriella said...

Hú, ez gyönyörü lett!!! Ki kellesz próbálnom.

Chef Viki said...

Wow! Én is szemeztem már vele :-) Gyönyörűűűűűűűűű!

Mennyei lehet, annyi szent! Mák és narancs, remek kombináció!

Névtelen said...

megkaptad az e-mailemet??

trinity said...

Most ittam meg az esti kávémat, hogy ne aludjak be-épp jó lett volna hozzá. Tudod, nagyon nagy mákrajongó vagyok:))

Névtelen said...

ancsa, megkaptam az emiledet. te is az enyémet? bocs, hogy itt írok, de minekután az elözöeket nem kaptad meg (lehet hogy a spamfiletered nem szereti az emil-címemet??)