csütörtök, december 25, 2008

Ünnepi Mozart-torta

Ünnepi ebédünk koronájaként vonult be a kedvenc receptek közé a Mozart-torta. Már jóval karácsony elött kinéztem magamnak, de kissé bizonytalan voltam, mert elsö, második olvasatra kicsit komplikáltnak tünt. Végülis nem volt annyira bonyolult, de jó sok pepeccsel jár; viszont megéri, mert túl azon, hogy nagyon dekoratív, finom és igazán nem édes.
A következö nagy sátoros családi ünnepen biztosan ismét elöveszem a receptet.





a tésztához:
3 tojás
150 g cukor
3 e.k. melegvíz
1 t.k. vanilia aroma
75 g liszt
50 g étkezési keményítö
10 g kakaópor
2 csapott e.k. sütöpor
25 g örölt pisztácia
100 g málnalekvár

I. krém:
150 g mogyorós nugát
2 cl rum
5 lap zselatin
150 g csokoládés joghurt
400 ml tejszín

II. krém:
75 ml tej
75 g marcipánmassza
1 t.k. vanilia aroma
25 g cukor
2 cl rum
25 g örölt pisztácia
5 lap zselatin
150 g vaniliás joghurt
400 ml tejszín

Dekoráció:
kakaópor - a szóráshoz
200 ml tejszín
2 t.k. habfixáló
100 g koktélcseresznye
7 db Mozart golyó
20 g vágott pisztácia

A tojásokat a cukorral, a meleg vízzel és a vaniliával fehéredésig, nagyon habosra keverjük. A lisztet, a keményítövel, a kakaóporral és a sütöporral elkeverjük, majd beleszitáljuk a tojás habba és óvatosan összeforgatjuk. Végül a psiztáciát is hozzákeverjük. A masszát egy 26 cm átméröjü, sütöpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180°-os, elömelegített sütöben 30 perc alatt készre sütjük.
A megsült tortalapot egy rácson teljesen kihütjük, majd félbe vágjuk. A felsö lapot is teljesen egyenesre vágjuk, igazítjuk, majd mindkét lapot megkenjük a málnalekvárral.
Az I. krémhez a nugátot vízgöz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rumot és az elöre beáztatott és nagyon alaposan kinyomkodott zselatin lapokat. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad a masszában. Lehúzzuk a tüzröl és kihütjük. Hozzákeverjük a csokoládés joghurtot és óvatosan beleforgatjuk az idöközben kemény habbá vert tejszínt.
Az alsó tortalapot (leváros felével felfelé!) egy tálra helyezzük, tortakarikát teszünk köré, majd a nugát krémet rásimítjuk úgy, hogy "kupola" formát kapjunk.
Ráfektetjük a második tortalapot (lekváros felével lefelé!) és a széleket lenyomkodjuk, hogy a kupola forma megmaradjon.
A II. krémhez a marcipánt beletördeljük a tejbe, hozzáadjuk a cukrot és a vaniliát, majd gyenge tüzön addig melegítjük, folyamatos kevergetés közben, míg a marcipán teljesen fel nem olvad.
Hozzáadjuk a rumot, a pisztáciát és a felolvasztott, jól kinyomkodott zselatint, hagyjuk felolvadni, majd lehúzzuk a tüzröl és hülni hagyjuk.
Hozzákeverjük a vaniliás joghurtot és felvert tejszínt, majd a torta tetejére halmozzuk és egyenesre simítjuk. Hütöbe tesszük, míg teljesen meg nem dermednek a krémek. (én elözö nap készítettem és a dekorációt csak a fogyasztás napján csináltam meg)

Eltávolítjuk a tortakarikát és kakaóporral megszórjuk a tortát. A tejszínt felverjük a fixálóval, csillagcsöves krémzsákba töltjük és megdíszítjük vele a torta tetejét. A félbevágott koktél cseresznyékkel és a szintén felezett Mozart golyókkal, valamint a vágott pisztáciával tovább dekoráljuk. Tálalásig mindenképp tartsuk hütöszekrényben.




0 Comments: