péntek, február 06, 2009

Olasz ragu

Jó sok évvel ezelött volt egy kolléganöm, aki abban az idöben együtt élt egy olasz pasival. Gino, vagy Luigi; már nem is emlékszem a nevére - megosztotta velem a Mammája receptjét.
Ma ráérös délelöttöm volt, így nekiálltam a ragunak. Elég nagy mennyiség, így jutott belöle a mélyhütöbe is.
Ha öszinte akarok lenni, - már pedig miért ne lennék?? - összehasonlíthatatlanul más íze van, mint a készen vett bolognai mártás pornak. A rohanós hétköznapokon jószerivel én is csak úgy szoktam a spagettit elkészíteni, hogy elökapom a zacskós változatot, rá a husira és pár perc múlva kész az ebéd.
Ma délben pedig kiélveztünk minden egyes falatot. Megéri a picivel több idöt és fáradtságot.





3 db sárgarépa
20 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
40-50 dkg darálthús
1 csokor petrezselyem
bazsalikom
oregano
só, bors
1 l natúr paradicsomlé


A répát, gombát, vöröshagymát lereszelem. 3-4 evökanál olivaolajat hevítek és a zöldségeket átpirítom. Közben rádobom a darálthúst is. Sürün kevergetem, de közben füszerezem - ez ízlés dolga. A petrust és a bazsalikomot összevágom; majd ezt is ráteszem.
Ráöntöm a paradicsomlevet. (ma tettem bele egy doboz hámozott, saját levében eltett paradicsomot is, amit kézzel amennyire tudtam szétnyomkodtam.)
Lefedtem és takarékon kb. 1,5 órát föztem.
Remekül bírja a fagyasztást!



2 Comments:

Marcsi said...

Milyenek a véletlenek. Pont ma délelőtt én is ezzel foglalatoskodtam. Annyi változattal, hogy gombát nem tettem bele mert a kisfiam nem szereti. Adagolás után mars a fagyasztóba. Én calzone, és pide töltésére is szoktam használni.
Igazad van, hogy a zacskós változattal nem lehet összehasonlitani.
A Mammák csak tudnak valamit!!!!
Üdv.

Kata said...

Ancsi, én tavaly nyáron (igaz gomba és hús nélkül, de több zöldséggel) főztem ehhez hasonlót egy jó nagy lábossal, és üvegekbe töltve ment a polcra. A gyerekek imádták elvinni, de nekem is jó szolgálatot tett.