hétfő, augusztus 25, 2008

Mandula torta

Ajánlom ezt a tortát azoknak, akik esetleg elöre szeretnének készülni valami édességgel, mert kifejezetten jót tesz a sütinek, ha áll 1-2 napot.
Söt, még másik nagy elönye az is, hogy rendkívül jól bírja a fagyasztást.
Tehát! ez az elörelátó háziasszonyok kedvenc tortája

a tésztához:
120 g liszt
3 tojás sárgája
120 g cukor
120 g vaj
reszelt citromhéj
2 cs. vaniliás cukor

a tetejéhez:
375 g darált mandula
375 g porcukor
6 tojás
fél t.kanál fahéj

/Ez a mennyiség 28 cm átméröjü tortaformához elegendö/
A tojás sárgákat a vajjal és cukorral, vaniliás cukorral habosra keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd a liszttel is óvatosan összedolgozom a hozzávalókat.
A tortaformát kivajazom, kilisztezem és a tésztát beleteszem.
Sütöt elömelegítem 180-200°-ra.

A tetejéhez elöször a tojásokat kettéválasztom, majd a sárgákat a porcukorral habosra keverem. A fehérjéket külön kemény habbá verem, majd a két masszát összeforgatom; a fahéjat nem kifelejteve!
Ezt a masszát a tészta tetejére simítom és a forró sütöben 1-1,2 órán keresztül készre sütöm.

0 Comments: