szerda, január 16, 2008

TÖLTÖTT PADLIZSÁN



Nagyon egyszerü és nagyon finom. Sokan csak rántva ismerik. Így voltam vele én is sokáig, aztán megismertem a muszakát (arról majd késöbb) és ezt a töltött változatot; azóta kedvenc kajáink közé soroljuk.

Mennyiségeket sajnos nem tudok írni, mert attól függöen változik, hogy mikor hány darabot készítek. Egy felnöttre 1 db padlizsánt kell számítani.

Szép dagi, sima, kemény padlizsánokat válasszunk. Mossuk meg öket alaposan, majd a zöld csuma részt vágjuk le. Vágjuk hosszában keresztbe és a közepét kiskanállal kanalazzuk ki, úgy, hogy kb. fél cm-es pereme maradjon. A kivájt részt kockázzuk fel és nagyon kevés olajon piritsuk át és tegyük egy picit pihenö pályára. Vegyünk egy tálat, amiben a masszát össze tudjuk keverni. Ebbe jön: darált hús, jó sok zúzott fokhagyma, szintén alapos mennyiségü friss apróra vágott petrezselyem, tejben áztatott zsemle, tojás, só és bors; valamint a kihült átpirított padlizsán bélés. Jól összekutymákoljuk és bele töltögetjük a kivájt padlizsánokba.

A sütöt közben elömelegítjük 180°-ra (légkeveréses), kivajazunk egy tepsit, vagy tüzálló tálat és szépen egymás mellé fektetjük a padlizsánokat.

Amikor kezdenek szépen pirulni - ez jó 1/2 óra - kivesszük és jócskán megszórjuk reszelt sajttal. Addig dugjuk már csak vissza a sütöbe, amíg rá nem olvad, pirul a sajtocska.

0 Comments: