vasárnap, december 21, 2008

Az elmaradhatatlan

Diós - mákos beigli

Kicsit másképp készítem, mint a nagykönyvekben írva vala. De hosszú évek óta bevált és már nem is kísérletezem mással. Szentségtörés lenne a mi családunkban, ha nem kerülne beigli az ünnepi asztalra. Így ebben az évben is betöltötte a sülö "kalács" illata a lakást. Sajnálom, hogy még nem találták fel az illatokat is közvetítö computert, mert szívesen megosztanám mindenkivel, mert tuti biztos, hogy még az is nekiállna beiglit sütni, aki még véletlenül sem tervezte.
Így csak marad a recept közzététele:



/4 db beiglihez/

75 dkg liszt
pici só
pici cukor
1 tejföl
1/2 kocka élesztö
kb. 375 g margarin
3 tojás sárgája

kb. 30 dkg darált mák
kb. 30 dkg darált dió
kb. 20 dkg porcukor
vanilia
reszelt citromhéj
tej
fahéj
rum v. rumaroma


Legelöször az élesztöt belemorzsolom és elkeverem a tejfölben; félreteszem.

A tölteléknél azért írtam csak kb. mennyiségeket, mert ez változhat annak arányában, hogy ki mennyire szereti édesen. Viszont nagyon vigyázni kell, mert, ha túl édes a töltelék, nagyon könnyen megreped majd a tészta. Úgy számoljunk, hogy beiglinként 20 dkg töltelék szükséges. (Ezért én 30 dkg dióhoz adok 10-15 dkg porcukrot és ugyanígy a máknál!)

Kb. 2 dl tejet felmelegítek, de nem forralom! Beleteszem a fele mennyiségü cukrot, vaniliát és a darált dióra öntöm. Ízesítem reszelt citromhéjjal és egy pici rummal. Aki szereti mazsolát is tegyen bele!!
A mákkal szinte ugyanígy járok el, csak azt egy pár pillanatig még fözöm a tejjel együtt és rum helyett fahéjjal szoktam ízesíteni. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom lesz töle!
A töltelékeket félreteszem, hadd hüljenek.

Az élesztö már szépen feloldódott a tejfölben. Hozzáöntöm a liszthez, amibe már elöre belekevertem a pici sót és cukrot. Hozzáadom a tojás sárgákat. A margarint nagyobb részletekben gyúrom hozzá és nagyon figyelek arra, hogy lágy tésztát kapjak. De ne túl lágyat, mert akkor szintén megrepedhet a sülés közben a beigli. Jó rugalmas állagú legyen, ez a cél.
Az elkészült tésztát 4 egyenlö részre osztom és cipókat készítek. A cipókat egyenként négyzet alakúra nyújtom, amilyen vékonyra csak lehet. A tölteléket elosztom úgy mindenhová egyenletesen jusson. Az egyik hosszú oldalon 1-1,5 cm-t szabadon hagyok és feltekerem, ügyelve arra, hogy tekerés közben a rövid oldalakat mindíg behajtom, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe, vagy sütölapra fektetem és egész tojással megkennem. Langyos helyen 1 órát pihentetem, majd újra megkenem, de ekkor már csak tojás fehérjével és fél órára hideg helyre teszem. Ettöl lesz márványos a teteje.
Elömelegített sütöben, nem túl magas höfokon pirosra sütöm.
Szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálalom.



1 Comment:

Unknown said...

Én holnap sütöm :)Szépek lettek!