szombat, december 06, 2008

Nürnbergi mézeskalács

Aki járt már Nürnbergben és aki nem az is tudja, hogy Nürnberg és az ö mézeskalácsa szinte elválaszthatatlanok egymástól. Ilyenkor, karácsony elött van a nagyüzem. Szinte mindenhol lehet mézeskalácsot kapni, bármerre menjen is az ember. Föleg a karácsonyi vásárban, ami a fötéren található. Semmihez sem hasonlítható az a forgatag, ami fogadja az odalátogatót. És az illatok! A menyországban érzem magam mindíg. Mézeskalács, cukros-fahéjas mandula és forralt bor. Hmmmmm!!!

Rengeteg féle változata létezik a nürnbergi mézeskalácsnak és egyik finomabb, mint a másik. Én most az egyik legkedveltebb receptet teszem közzé. Lényeges, hogy lisztet nem tartalmaz. Pár évvel ezelött sikerült szert tennem rá, azóta minden évben az adventi asztalra kerül.





5 tojás
500 g cukor
250 g darált mogyoró
250 g darált mandula
100 g cukrozott citromhéj
100 g cukrozott narancshéj
1/2 citrom reszelt héja
1 cs. mézeskalács füszerkeverék


A tojást a cukorral habosra keverni, majd az összes többi hozzávalóval egynemüvé dolgozni. 70 mm átméröjü ostyalapra halmozni és elömelígett sütöben, 175°-on kb. 20-25 percig sütni. Nagyon nem szabad kiszárítani, mert kemény lesz.
Ízlés szerint kihülés után csokoládéval, vagy porcukorral felvert tojásfehérjével is be lehet vonni. De análkül is nagyon finom.


0 Comments: