Hetek óta folyik a befözés a konyhámban. Folyamatosan, ahogy értek a gyümölcsök tettem el lekvárokat, dzsemeket. Szívem szerint sokkal többet szerettem volna, de vagy idöm nem volt, vagy nem kaptam megfelelö gyümölcsöt hozzá. És sajnos a kamrám sincs gumiból, helyhiánnyal is küszködök. Végülis elégedett vagyok magammal, mert most hátra dölve várhatjuk a telet. A rengeteg napsugár üvegbe zárva vár sorsára. Azért a szilvára még rákészültem és szorítok némi helyet neki. De azzal még várunk egy kicsit, hadd legyen még édesebb.
Málna dzsem
3 kg málna
1,5 kg 2:1 befözö cukor
1/2 tasak citromsav
1,5 kg 2:1 befözö cukor
1/2 tasak citromsav
A málnát alaposan megmostam, lecsepegtettem. Egy megfelelö méretü lábasba feltettem föni és megvártam, míg a gyümölcsök kissé szétföttek. Akkor hozzákevertem a cukrot és az utasításnak megfelelöen 3-5 percig lassú tüzön hagytam. Belekevertem a citromsavat. A közben képzödö habot kanállal leszedtem. Én szeretem, ha a magok benne vannak a lekvárban, így nem is paszíroztam át. Forrón, elöre nagyon gondosan kimosott és mikróban kifözött üvegekbe töltöttem. Miután a tetöket rácsavartam pár percre fejreállítottam az üvegeket. Bepakoltam egy kibélelt ládába és párnák között hagytam, hogy teljesen kihüljenek. Ez 2-3 nap. Ezután tettem öket a végleges helyükre.
Ribizli dzsem
2 kg ribizli
1 kg cukor
0,5 kg 2:1 befözö cukor
1 kg cukor
0,5 kg 2:1 befözö cukor
Itt kicsivel több cukrot használtam, mert nagyon savanyú volt a gyümölcs.
Az alaposan megmosott és leszárazott ribizlit a cukorral elkezdtem fözni. Egészen addig föztem, míg a szemek teljesen szét nem föttek. Akkor hozzáadtam a befözö cukrot és további 5 percig, az utasítás szerint jártam el. A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint a málnánál.
Az alaposan megmosott és leszárazott ribizlit a cukorral elkezdtem fözni. Egészen addig föztem, míg a szemek teljesen szét nem föttek. Akkor hozzáadtam a befözö cukrot és további 5 percig, az utasítás szerint jártam el. A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint a málnánál.
Sárgabarack lekvár
3 kg sárgabarack
1,5 kg cukor
1/2 tasak citromsav
1,5 kg cukor
1/2 tasak citromsav
Teljesen hagyományos módon föztem ezt a lekvárt. Arra nagyon kell ügyelni, hogy teljesen érett gyümölcsöt dolgozzunk csak fel. Én a héjját lehúztam, oly módon, hogy pár pillanatra forró vízbe dobtam a barackokat. Így könnyedén jött le a héjja. Kimagoztam és a cukorral addig föztem, míg a kellö sürüséget el nem érte. Azért az idövel vigyázni kell, mert túl sötét lesz a lekvár színe, ha hosszan fözzük. Citromsavat kevertem el a kész lekvárban, üvegekbe töltöttem és a szokásos módon hütöttem, 2-3 napig, a száraz dunsztban.
Konyakosmeggy
3 kg meggy
1,5 kg 2:1 befözö cukor
200 g 80%-os étcsokoládé
1,5 dl konyak
A meggyet megmostam, kimagoztam. Feltettem föni. Amikor már "pusszogott", az álló mixerrel kicsit pürésítettem. Azért hagytam, hogy ebben is maradjanak kisebb-nagyobb gyümölcs darabok. Hozzáöntöttem a cukrot és 5 percig föztem. lehúztam a tüzröl, beletördeltem a csokoládét, ami szinte azonnal elolvadt a forró lekvárban. Hozzáöntöttem a konyakot és üvegbe töltöttem. A dunsztolás ugyanaz, mint az elözöekben.
Eper-málna-feketecseresznye dzsem
1 kg eper
1 kg málna
1 kg feketecseresznye
1 kg 2:1 befözö cukor
1 vaniliarúd magjai
5-6 szem szegfüszeg
fahéj
1 kg málna
1 kg feketecseresznye
1 kg 2:1 befözö cukor
1 vaniliarúd magjai
5-6 szem szegfüszeg
fahéj
Minden gyümölcsöt alaposan megmostam, a cseresznyét kimagoztam. Legelöször a cseresznyét tettem a lábasba és kezdtem el fözni, mivel ez a "legkeményebb" gyümölcs. Miután kicsit szétfött, hozzáadtam az epret és a málnát is. Ízesítettem a vaniliával, a mozsárban porított szegfüszeggel és fahéjjal. Beleöntöttem a cukrot és 5 perc rotyogás után üvegekbe zártam az illatozó, csodás lekvárt.
16 Comments:
nagyon ügyes vagy! ennyifélét befözni nem kis munka lehetett.
hát ez meg most, hogy van!:) most érik a málna vagy mi?
Csak modorosan válaszolj tudod:)
Noki! ha nem imádnám, akkor biztos nem csinálnám! :)
Scofield!!! igen! meg az eper is! :)
Ezek már régebben készültek, csak most tettem fel mindet, egyszerre. Az utolsó, az eper-málna-cseri, na azzal egy kicsit trükköztem! :)
Egyik szebb, mint a másik!Választhatok???
És igen!!:)))
A cseri már modorosnak számít:DDDD
Meg az én sok smiley-m is:)Úgyhogy nyerők vagyunk!!!
Csak nem a fagyasztóból szedted elő az epres-málnás-cseresznyéset? Ha igen,jó ötlet!
Szép lett az összes dzsemed,gratulálok!
összezavartál. Én meg Dunát rekesztek a fügével:)
Trinity! Választhatsz! :) Melyiket szeretnéd???
És igen! Modoros vagyok! A cseri nekem cseri marad. Punkt um!
Andi nem egészen!!!! :)és köszi!
Scofield! Mivel zavartalak össze???
Akkor most megint bartellezhetnénk. Adok lekvárt, cserébe kérek sok.sok fügét!!!! :)
Ja, én is főztem, és még fogok is.
Nagyon ügyes voltál. Ha venni lehetne, nem biztos, hogy ennyifélét befőznék, de a bolti nyomába se ér az ilyen lekvárnak.
Milyen szépek!!!
Az írásod rettentően hasonlít az enyémre! :)
Lady! az már biztos! Semmi sem érhet a házi nyomába! :)
Csibe! köszi!
Duende! elöször lemerevedtem, hogy azt írtad, hogy hasonlít az irásom a tiédre. Arra gondoltam, hogy a tartalma??? Aztán rájöttem mire gondoltál! A kézírásunk!? Tényleg? ez érdekes! :)
Igen, a kézírásunk. Tényleg hihetetlenül hasonlít! :)
Post a Comment