szombat, november 08, 2008

Máglyarakás

A palóc leves után ki kellett valamit gondolnom, mert az nálunk nem járja, hogy csak egy leveske kerüljön az asztalra; legyen az bármilyen tartalmas, laktató.
Mivel jó sok alma van a pincében felhalmozva, egyenesen adta magát, hogy ma máglyarakás lesz az utóétel. Anno, a menzán sokat került az ebédlöasztalra, de akkor nem annyira szerettem, mert ott mindíg csak a száraz kiflit használták el hozzá; nekem pedig sokkal jobban ízlik a maradék foszlós kalácsból. Dió is csak mutatóban volt rajta; az a csoda, hogy egyáltalán szeretem még mindíg. Persze én nem spórolok a hozzávalókkal. Jöjjön most az én változatom:




20-30 dkg kalács
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1/2 l tej
darált dió
mazsola
rum v. aroma
4-5 alma
3 e.k. baracklekvár


A kalácsot vastag szeletekre vágom és egy tálba fektetem. A tojás sárgákat kikeverem a cukorral, a vajat felolvasztom, ezt is ráöntöm és még fél liter tejet adok hozzá. Ezzel meglocsolom a kalács szeleteket és félreteszem.
A mazsolát rumba áztatom (én pici tejet öntöttem a mazsolára és rum aromát adtam hozzá; a gyerek miatt!), az almát meghámozom és szeletekre vágom, a diót megdarálom.
Kivajazok egy tüzálló tálat és az ázott kalácsokat belefektetem, megszórom mazsolával, dióval; ezt addig folytatom, míg a kalács el nem fogy. Ha nem szívta fel teljesen a tojásos-vajas tejet és még marad, akkor azt is rálocsolom. A tetejét az almakarikákkal zárom és forró sütöben kb. 25 percet sütöm.
Eközben kemény habbá verem a tojás fehérjét és beleteszem a 3 evökalnál barackízt.
Az alma tetejére simítom és már langyos sütöben addig sütöm, amíg a hab fel nem emelkedik a tetején. Ez kb. 10-15 perc.
Tenyérnyi kockákra vágva, forrón tálalom.


Palóc leves

Hetek óta készültek az ízlelöbimbóim erre a finom levesre. Sokáig kellett várnom, míg megtaláltam a kedvemrevaló bárányhúst hozzá. De végre sikerült és ma ebédre ezt tehettem az asztalra. Német férjem még sosem evett ilyet - szerencsére neki is nagyon ízlett. Reményei szerint sürün fog szerepelni az étlapon.
Rajtam nem múlik; ha kapok husit, akkor fözöm rendszeresen, mert én is imádom.




1 kg báránycomb
2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
örölt kömény
majoranna
só, bors
4-5 szem burgonya
1 ü. sárga hüvelyü bab
1 doboz tejföl
pici liszt
kapor

A húst megmostam, lehártyáztam, a zsírosabb részeket levágtam és kockára vágtam. A hagymát felaprítottam és kevés olajon üvegesre pároltam. Rátettem a húst és fehéredsig sütöttem, majd rányomtam a fokhagymát és a füszereket. 2 liter vízzel felöntöttem és a húst majdnem készre föztem. Hozzátettem a felkockázott burgonyát és puhára föztem. (ezalatt a hús is teljesen megpuhult) A babról leöntötem a levét és a levesbe tettem. A tejfölt csomómentesre kevertem egy jó nagy evökanál liszttel, rámertem a forró levesböl, - hogy ne legyen csomós, illetve ne csapódjon ki a tejföl a forró levesben- majd beleöntöttem és csak addig hagytam a tüzön, míg "felrottyant". A kaprot apróra metéltem és a levesbe szórtam.
Friss fehér kenyérrel tettem az asztalra.


csütörtök, november 06, 2008

Mozarellás paradicsom leves



800 g paradicsom
2 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pepperoni
2 e.k. olivaolaj
750 ml zöldségleves
bors, só
zöldfüszerek ízlés szerint
1 szárzeller
1 mozarella
snidling


A paradicsomot és a zellert apró kockákra vágni. A hagymát és a fokhagymát szintén. A pepperónit hosszában kettévágni, a magokat kikaparni, majd ezt is összevágni.
Olivaolajon megpárolni , majd a zöldséglevessel felönteni, sózni, borsozni. Ízlés szerint további füszerekkel füszerezni, majd lefedve 20-25 percig fözni.
A recept szerint nem kell, de én pürésítettem az egészet.
Csészekbe szedni, a mozarellát apró kockákra vágni és a levesbe tenni. Zöldfüszerekkel lehet díszíteni.


vasárnap, november 02, 2008

Nagymama békebeli birstortája



1 kg birs
30 g friss gyömbér
200 g cukor
1 fahéj rúd
175 g hideg vaj
250 g liszt
85 g örölt mandula
250 g áttört túró
2 tojás sárgája
1 cs. vaniliás pudingpor


A birsalmát meghámoztam, negyedekbe vágtam, magházukat eltávolítottam és ujjnyi vastag szeletekre vágtam. A gyömbért szintén meghámoztam és apró kockákra vágtam, majd 50 g cukorral és a fahéj rúddal, kb. 1 dl víz kíséretében egy lábasba tettem, felföztem, majd gyenge tüzön 15 percig pároltam.
A sütöt elömelegítettem (légkeveréses: 180°) és egy formát kivajaztam.
A vajat apró kockákra vágtam, majd a liszttel, mandulával és 100 g cukorral összemorzsoltam.
Figyelem! nem kell megijedni, mert tényleg csak ú.n. "morzsalék" lesz, nem egybeálló tészta.
A morzsalék 2/3-át a kivajazott formába nyomkodtam úgy, hogy 3 cm-es pereme is legyen.
A birsalmát egy szürön keresztül lecsepegtettem, de a levét felfogtam egy edénykébe. Ezt a levet, a túrót, 50 g cukrot, a 2 tojás sárgáját és pudingport krémesre kevertem és a tésztára simítottam, majd sorba raktam a tetejét a birssel. Rászórtam a maredék morzsát és a sütöbe toltam. Kb. 40 percig sütöttem. Tetejét porcukorral megszórtam.


szombat, november 01, 2008

Rákóczi túrós

Sokan ódzkodnak ettöl a süteménytöl, pedig játszi könnyedséggel elkészíthetö. Még azt is megmerem kockáztatni, hogy kezdö háziasszonykák is bátran belevághatnak. Az eredmény pedig magáért beszél: látványnak sem utolsó, az íze pedig fenséges.




20 dkg margarin
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
1/2 citrom reszelt héja

1 kg túró
3 tojás sárgája
6-8 e.k. cukor
1 cs. vaniliás cukor
10 dkg mazsola
1 cs. vaniliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja

5 tojás fehérje
10 e.k. cukor
baracklekvár

Az átszitált liszthez a nagy lyukú reszelön hozzáreszeltem a fagyos margarint és gyorsan összemorzsoltam, majd a többi hozzávalóval együtt elkészítettem a tésztát. Folpackba csomagoltam és betettem a hütöbe; jó fél órára.
Addig elkészítettem a túrós masszát. Semmi extra, csak mindent bele egy tálba és robottal krémesre kevertem.
A sütöt elömelegítettem 180°-ra és kivajaztam egy 27x38-as tepsit. Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és úgy tettem a tepsibe, hogy minden oldalán kb. 1-1,5 cm-es pereme maradjon. Villával jól megszúrkáltam és kb. 15 percig sütöttem - míg szép rózsaszín nem lett.
Amíg a tészta sült a tojás fehérjéket nagyon kemény habbá vertem, majd kanalanként adtam hozzá a cukrot.
Kivettem a tésztát a sütöböl és rásimítottam a túró krémet, majd a tojáshabot nyomózsákba tettem és berácsoztam a tetejét. A sütö höfokát visszaállítottam 150°-ra és még további 20 percre visszatettem a sütöbe. (ha nagyon pirul a tojáshab a tetején, akkor ajánlatos rátenni egy darab alufóliát!)
Még melegen a rácsok közti üres részekre szintén nyomózsákkal sárgabarackot tettem és még melegen éles, recés késsel felkockáztam, de a tepsiben hagytam kihülni.


7 dolog

Max kért fel erre a keringöre, aminek szíves örömest teszek eleget, mert nem baj az, ha kicsit jobban megismerjük egymást - nem csak a receptek miatt járunk egymáshoz. Naívan hiszek még abban, hogy a közös érdeklödési kör, esteleg közös jellemvonások közelebb hoznak minket egymáshoz.
Ez vagyok én, egy kicsit bövebben:

- tipikus rák vagyok; e jegy minden elönyével és hátrányával.

- nagyon könnyen elérzékenyülök. Amióta anya vagyok még sokkal hamarabb elsírom magam, mint elötte.

- a legnagyobb és legcsodálatosabb dolog, ami velem történt, hogy anyukája lehetek Max-nak. Gyökerestöl változott meg az életem, amióta Ö a világon van.

- A BARÁTOK - értük tüzbe mennék. Sajnos értek nagyon súlyos csalódások is, de már nem bánkódom miattuk; elengedtem az emléküket is. Viszont könnyen barátkozom és nyitott vagyok az új kapcsolatokra. De csak addig, amíg nem érzem, hogy kihasználnak, becsapnak, visszaélnek a bizalmammal.

- szeretem a romantikus filmeket, de bármit szívesen megnézek, kivéve a horrort. A krimik még jöhetnek!Sorkizárás
- gyerekkorom óta legnagyobb hobbim az olvasás. Vagyonokat költök könyvekre. Több ezer kötetes a könyvtáram - natürlich, hogy a szakácskönyvek száma is tetemes :)

- a sütésen-fözésen kívül (ez a legnagyobb hobby) nagyon leköt(ött) a dekoupage és szívesen festegetek is, bár erre az utóobi idöben nem jut túl sok idöm.


Ennyi dióhéjban. Ha bárki kíváncsi rám, szívesen ismerkedem és akkor többet is elárulok magamról. A stafétát pedig nem igazán adnám át másnak, mert nem tudom kit mennyire sért, ha a privátabb szférájáról faggatják. Ezért azt szeretném, akinek kedve van és olvassa nálam a felhívást, akkor meséljen magáról. Nagyon szívesen venném!


vasárnap, október 26, 2008

Hagyományos bajor vasárnap

Schweinebraten mit Kloß - Sertéssült gombóccal





Nálunk a vasárnapi ebédek szorosan összekapcsolódnak a húsleves, rántott hús/csirke párossal. Bajorországban pedig szinte elképzelhetetlen a vasárnap disznósült nélkül. Amikor elöször elémtették, én szentül meg voltam róla gyözödve, hogy ez nekem biztos nem fog bejönni.
És?????
Bejött! Nagyon ízlett már elsöre is. Azóta már én is rutinból készítem, természetesen váltakozva az otthon megszokott vasárnapi menüvel, - meg mással! :)
A bajor disznósült állandó kíséröje a gombóc és a szósz. A bajor gombóc 2 féle reszelt krumpliból készül - fele nyers, fele fött krumpli. Hála Istennek a tésztát már készen meg lehet vásárolni, mert a mindenféle kénnel való kezelgetés, hogy ne barnuljon meg a tészta - igazán nem lenne ínyemre.
Már minden magyarországi barátommal megkóstoltattam a sültet, s azóta nyaggatnak érte, mert ízlett mindenkinek. Tényleg finom.


kb. 1,5 kg csontos tarja (egyben!)

bors
örölt kömény
2 nagy fej vöröshagyma


A húst megmosom és mély tepsire fektetem. Alaposan besózom. Borsozom és megszórom örölt köménnyel. A hagymákat negyedekbe vágom és a hús mellé teszem. Sem vizet, sem zsíradékot nem teszek rá, csak így a hagymával betolom a sütöbe, kb. 180-200°-on addig sütöm, amíg a hagymák egészen sötét barnák, szinte feketék nem lesznek. (ettöl lesz a sürü szaft, a sütés végén). Ekkor annyi vizet öntök alá, hogy a húsnak kb. a feléig érjen és sütöt visszaállítom kb. 130-150°-ra.
2-3 óra, amíg a hús teljesen megpuhul. Lefedni nem kell.
Elektromos késsel vékonyan felszeletelem és a hús szaftjával tálalom. Ha nem elég sürü a szósz, egy pici étkezési keményítövel be lehet süríteni.







szombat, október 25, 2008

Szöröstöl-böröstöl

Nigella mandarin tortája




A héten valamelyik este sikerült elcsípnem egy Nigella müsort. Hétvégi menüt készített, azonbelül is ezt az elsö hallásra bizarrnak tünö mandarint tortát. Már akkor rögtön elhatároztam, hogy ezt én bizony kipróbálom, mert szeretem a kihívásokat.
A lényeg az, hogy a mandarint úgy, ahogy van: héjastól, magostól, mindenestöl meg kell fözni, teljesen puhára. Ez jó 2 órába kerül, persze menetközben eszembe jutott, hogy végülis van nekem kuktám is. Na, majd legközelebb.
A mandarin fözésétöl eltekintve pillanatok alatt készen van, mert mindent csak beledobábáltam a robotba, 2 perc kutymákolás után kész is lett a tészta. Ez sem elhanyagolható szempont! Meg az sem, hogy nincs benne liszt, csak darált mandula. Ha már hízlalom magam, legalább azzal nyugtatgassam fogyókúrára beállított lelkem, hogy ez egy light-os tészta.
Sütés nélkül is nagyon ízlett, mert persze, hogy megkóstoltam! Halkan, de csak halkan megsúgom, hogy így nyersen is be tudtam volna nyalakodni az egész mennyiséget.
(még egy jó tanács: ha nem lehet bio mandarint kapni, akkor ajánlatos nagyon, de nagyon alaposan megsúrolni a gyümölcsöket, hogy az a fényes, ragadós réteg teljesen eltünjön - ezzel kezelik a déli gyümiket - nem gondolom, hogy sokat használ az egészségnek!)
A végeredmény pedig egy nagyon ízletes, szaftos, csupa zamat sütemény lett, ami nagyon hamar beírta magát a családi kedvencek közé.


4 nagy mandarin
250 g darált mandula
225 g porcukor
1 t.k. sütöpor
6 tojás


A mandarinokat nagyon alaposan megmostam és teljesen puhára föztem. Hülni hagytam és amennyire csak lehetett kinyomkodtam belölük a vizet. Robotgéppel összeaprítottam, de nem teljesen puhára, csak darabosra. Hozzáadtam a többi hozzávalót, pár másodpercig kevertem, formába öntöttem és kb. 1 óra alatt készre sütöttem.






péntek, október 24, 2008

Creme fraiche Waffel

Sürün sütök waffelt, mert gyermekem nagyon gerjed rá. De ma valahogy valami másra vágytam, így elkezdtem a neten barangolni, bogarászni. Nagy-nagy szerencsémre ráleltem erre a változatra, amit eddig még nem ismertem. Sokkal sürübb a tésztája, mint általában az általam sütött waffelé, az íze pedig csodálatos. Frissen ropogós, roppanós.
Ebböl a tészta mennyiségböl csak 5-6 db lesz. Érdemes dupla, esteleg tripla mennyiséggel készíteni; garantáltan el fog fogyni!




200 g Creme fraiche
2 tojás sárgája
50 g cukor
1 t.k. vaniliás cukor
pici só
fél citrom reszelt héja
125 g liszt
1/2 t.k. sütöpor


A Creme fraiche-t a tojás sárgákkal, a cukorral, a vaniliás cukorral és a sóval simára kevertem. Belereszeltem a citromhéjat. Beleszitáltam a sütöporral elkevert lisztet és összekevertem.
(nem megijedni: sürü lesz a tészta!)
A waffel sütöt megkentem vajjal, felmelígettem és 2 evökanál masszát tettem bele, így sütöttem ropogósra a waffelokat.


Házi fehér kenyér - Marigoldtól

Jó ideje próbálkozom a számomra tökéletes kenyér sütésével. Ez a mostani, mai sütés igazán megnyerte a tetszésemet. Bár inkább csak bucinak mondanám, mert csak fél kilós lett az illatozó csoda.




500 g finomliszt
230 ml víz
2 e.k. olivaolaj
2 t.k. só
4 t.k. cukor
1 e. k. tejpor
1/3 db élesztö vagy 2 t.k. szárított
4 t.k. búzasikér

Elöször a folyékony dolgokat öntöttem bele a masina tartályába, majd az összes száraz anyagot is. A géppel dagasztottam, kelesztettem, majd lisztezett deszkára borítottam és jól átgyúrtam.
Megformáztam és letakarva még további 30 percig hagytam unatkozni.
Papírral bélelt formába tettem, tetejét kicsit megvágtam, vizes kézzel átsimítottam és elömelegített (180°) sütöben pirosra sütöttem. / kb. 1 óra


vasárnap, október 19, 2008

Diós-mákos kifli



50 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojás
2 dl tej
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztö
1 t.kanál kristálycukor
csipet só

Töltelék:
20 dkg porcukor
2 dl tej
15-15 dkg dió és mák (darálva)
reszelt citromhéj

Az élesztöt langyos tejben felfuttatom. A lisztet a margarinnal és a zsírral elmorzsolom. Hozzáadom a tojásokat, a sót, a felfuttatott élesztöt és annyi tejet, hogy rugalmas tésztát kapjak. 5 cipót formálok a tésztából és állni hagyom.
Közben elkészítem a töltelékeket. A diót a cukorral, a tejjel és a citromhéjával elkeverem; ugyanígy a mákkal is, de a mákot egy picit megfözöm. A sütöt elömelegítem. (légkeveréses: 160-170°)
Egyenként kinyújtom a cipókat és 8 részre vágom. Mindegyik cikk szélesebb felére egy kanálnyi tölteléket teszek, majd felcsavarom kifli formára, ügyelve arra, hogy a végeket kicsit jobban megnyomjam, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
Még melegen porcukorral megszórom.


szombat, október 18, 2008

Ancsika alma-álma

Alma dömping idején az ember lánya mindent kitalál. Föleg olyat, ami hamar kész van (sütés nélkül) ráadásul finom is. Tényleg álom!!!!




babapiskóta
pár e.kanál tojáslikör
500 g áttört túró (vagy Lidl-s)
250 g Mascarpone
75 g cukor
1 pohár tejszín
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. habfixáló
400 g almapüré
fahéj
porcukor

Egy tetszöleges formát kibélelek babapiskótával (jó szorosan rakom!) és megöntözöm tojáslikörrel. (nem sajnálom!)
A túrót a mascarponéval és a cukorral teljesen simára keverem. A tejszínt felverem a vaniliás cukorral és a fixálóval, majd a túróhoz keverem és szép egyenletesen a piskóta tetejére simítom. Rákenem az almapürét és a hütöbe teszem legalább 4-5 órára.
Tálalás elött jócskán megszórom fahéjjas porcukorral. Inkább a fahéj domináljon, mint a cukor!
Fagylaltos kanállal kis gombócokat teszek a tányérra.




péntek, október 17, 2008

Fehér csokis pekándiós süti

Igazándiból ez egy muffin recept, de tegnap valahogy nem volt indíttatásom muffint sütni. Így csak egyszerüen formába tettem és úgy sütöttem meg.




200 g pekándió

200 g fehér csokoládé
200 g liszt
1 t. kanál Natron (szódabikarbonát)
1 t. kanál sütöpor
125 g cukor
8o ml olaj
1 tojás
1 pohár natúr joghurt
csipet só

A csokoládét és a pekándiót apró kockákra vágtam, majd elöször a száraz hozzávalókat elkevertem, majd a folyékony összetevök következtek.
A szilokonos sütöformát csak vízzel átöblítettem. A sütöt közben 180°-ra elömelegítettem és tüpróbáig sütöttem.
Muffin formában 15-20 perc a sütési idö.





hétfő, október 13, 2008

Füge körtével és kék sajttal

Nagyon sok finomságot ettem már életemben, de ez az étel minden képzeletem felülmúlta. Valami mennyei! Csodálatos az ízek harmóniája; semmihez sem hasonlitható ízorgia.
Mindenkinek ajánlom. És az elkészítése sem bonyolult.




4 db körte

200 ml fehérbor
1/2 citrom leve
50 g cukor
4 füge
8 szelet vékony sonka
3 e. kanál olívaolaj
3 e. kanál juharszirup
fügemustár

bors
4 szál rozmaring
200 g kék sajt
bagett

A körtéket megmosni, hosszában ketté vágni, a magházakat eltávolítani. A fügét is alaposan megmosni, ketté vágni. A fél körtéket a borral, a citromlével és a cukorral felfözni , majd nagyon lassú tüznél 15-20 perc alatt készre párolni. Hülni hagyni.
Közben a sütöt 200°-ra elömelegíteni.
A fél fügéket fügemustárral bekenni, hogy össze lehessen ragasztani a körtével.
Összeillesztjük a két fél gyümölcsöt, körbetekerjük egy szelet sonkával és fogpiszkálóval megtüzzük.
Tüzálló tálba állítjuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk juharsziruppal és olívaolajjal. Egy ágacska rozmaringot apróra vágunk és ezzel is megszórjuk. A többi ágacskát a gyümölcsök közé tesszük, betesszük a sütöbe és 15 percig sütjük.
Amíg sül a sajtot vékony szeletekre vágni, a bagettet szeletelni és átmelegíteni.
A sütésnél keletkezett "szaftot" tálaláskor locsoljuk a tetejére.

A megúnhatatlan...

Füge kecskesajttal és mézzel




Nem tudom megúnni, pedig semmi extra. De annyira nagyon finom!!!!!