hétfő, október 13, 2008

Füge körtével és kék sajttal

Nagyon sok finomságot ettem már életemben, de ez az étel minden képzeletem felülmúlta. Valami mennyei! Csodálatos az ízek harmóniája; semmihez sem hasonlitható ízorgia.
Mindenkinek ajánlom. És az elkészítése sem bonyolult.




4 db körte

200 ml fehérbor
1/2 citrom leve
50 g cukor
4 füge
8 szelet vékony sonka
3 e. kanál olívaolaj
3 e. kanál juharszirup
fügemustár

bors
4 szál rozmaring
200 g kék sajt
bagett

A körtéket megmosni, hosszában ketté vágni, a magházakat eltávolítani. A fügét is alaposan megmosni, ketté vágni. A fél körtéket a borral, a citromlével és a cukorral felfözni , majd nagyon lassú tüznél 15-20 perc alatt készre párolni. Hülni hagyni.
Közben a sütöt 200°-ra elömelegíteni.
A fél fügéket fügemustárral bekenni, hogy össze lehessen ragasztani a körtével.
Összeillesztjük a két fél gyümölcsöt, körbetekerjük egy szelet sonkával és fogpiszkálóval megtüzzük.
Tüzálló tálba állítjuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk juharsziruppal és olívaolajjal. Egy ágacska rozmaringot apróra vágunk és ezzel is megszórjuk. A többi ágacskát a gyümölcsök közé tesszük, betesszük a sütöbe és 15 percig sütjük.
Amíg sül a sajtot vékony szeletekre vágni, a bagettet szeletelni és átmelegíteni.
A sütésnél keletkezett "szaftot" tálaláskor locsoljuk a tetejére.

0 Comments: