szombat, május 09, 2009

"Csomagocskák" kuglóf

Ezt a receptet is abból a bizonyos újságból lestem ki. Úgy vagyok, mint Chef Viki. Megveszem az újságot, aztán gyorsan átlapozom. Sokszor van úgy, hogy rögtön elsö pillantásra beleszeretek valamibe és akkor ripsz-ropsz megcsinálom. Aztán újra elöveszem és olvasgatok. Ezt a kuglóf receptet elsöre szinte észre sem vettem, csak tovább lapoztam, mivel eszembe sem volt kuglófot sütni. Aztán amikor arra került sor, hogy elolvassam a recepteket tünt fel, hogy ez egy különleges, nem mindennapi sütemény. Robogtam bevásárolni és nekiálltam elkészíteni. Épp átjött a szomszédasszonyom, amikor a töltelékeket készítettem és keresetlen egyszerüséggel közölte, hogy bizony nem vagyok normális. :) Ö nem állna neki ilyen pepecselös sütinek, inkább süti a hagyományos, megszokott változatot. Ez a különbség kettönk között. Szeretem a kihívásokat és a sikerélmény mindenért kárpótol. És különben sem volt annyira bonyolult, mint elsö olvasatra tünt. De döntse el mindenki maga:





500 g liszt
30 g élesztö
100 g cukor
1/4 l tej
100 g vaj
2 tojás sárgája
1 csipet só
1 cs. Citro-Back v. reszelt citromhéj

Mák töltelék
100 g darált mák
20 g cukor
2 e.k. kétszersült-morzsa
1 csipet fahéj
1 e.k. rum
1/8 l forró tej

Túró töltelék
125 g túró
20 g cukor
1 tojás sárgája
2 e.k. mazsola
2 e.k. citromlé

Mogyoró töltelék
100 g darált mogyoró
20 g cukor
2 e.k. kétszersült-morzsa
1 csipet fahéj
1 e.k. rum
1/8 l forró tej

Szilvás töltelék
150 g szilvalekvár
1 csipet fahéj
1 e.k. rum

Barackos töltelék
150 g aszalt sárgabarack
100 g tejcsokoládé


A lisztet egy tálba szitáltam, a közepébe egy mélyedést készítettem. Ebbe belemorzsoltam az élesztöt, megszórtam egy kevés cukorral, majd egy kevés langyos tejet öntöttem rá. Langyos helyen, letakarva kb. 20 percig hagytam dolgozni az élesztöt. Az összes többi tésztához valót belekevertem és hólyagosra dagasztottam. Kelesztötálban duplájára kelesztettem. Míg a tészta kelt elkészíettem a töltelékeket és letakarva állni hagytam. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam és 30 db-ra vágtam. Egyenként kinyújtottam és megtöltöttem 6-6 db-ot, azonos töltelékkel. Tetejüket összefogtam, mint egy kis csomagot. A kuglóf formát kivajaztam, megszórtam morzsával és a csomagocskákat váltakozva beletettem. Nem kell megijedni, hogy nem érnek teljesen össze, majd szépen a melegben össze fognak késöbb kelni! 50°-os sütöbe tettem a formát és addig hagytam kelni, míg a tészta el nem érte a forma tetejét. Ekkor a sütöt 180° ra kapcsoltam (légkeveréses) és 50 perc alatt megsütöttem. Félidöben sütöpapírt tettem a tetejére, mert nagyon sült és féltem, hogy megég. Ez alatt az idö alatt teljesen átsült a tészta. Még forrón sütörácsra borítottam és azonnal megszórtam porcukorral.


Tarka-barka tavaszi tészta

Gorgonzolás tészta zöldspárgával és tavaszi zöldségekkel

Tulajdonképpen a mai ebéd a zöldspárgával kezdödött. Semmi épkézláb receptet nem találtam, illetve találtam, csak egyikhez sem volt kedvem. Így kitaláltam egy ételt, amibe rengeteg féle tavaszi zöldség került. Mindenböl egy kicsi. Spárgából több :)
Pontos receptet nem is igen írok, mert szerintem kedv szerint variálható. Vagy attól függöen, hogy mi található otthon a hütöben vagy a kamrában.
A tésztáról szólnék viszont 1-2 szót. Igazán passzolt színeiben a kitalált raguhoz: szép színes volt. A neve: Trecce dell`Orto. Igazi olasz tészta különlegesség. Piros, zöld, sárga és fekete színben. Kizárólag természetes dolgokkal, úgy mint: cékla, spenót, kurkuma és Sepia-tintahal szinezve.





Egy csokor újhagymát megfonnyasztottam oliva olajon. Rádobtam 500 g zöldspárgát, amit 2-3 cm-es darabokra vágtam és 250 g barna champignon gombát, amit félbe illetve negyedekre szeltem. Sóztam, borsoztam. Egy maréknyi friss bazsalikomot is metéltem a tetejére. Közben több féle, itthon található zöldséget tettem egy tálba: bébi répát, 2 maréknyi spenótot, piros húsú paprikát felkozkázva, maréknyi zöldborsót, pár rózsa brokkolit egy kevés pórét. Ezeket is betettem a lábasba és pár percig együtt pároltam. 150 g Gorgonzola sajtot morzsoltam rá és addig kevergettem, míg elolvadt. Felöntöttem egy pohár tejszínnel és tényleg csak 1-2 percig hagytam, hogy együtt rottyanjanak. Közben kiföztem a tésztát és összekevertem a zöldséges raguval. A tényéron megszórtam frissen reszelt parmezánnal és bazsalikom bóbitával díszítettem.


péntek, május 08, 2009

Perec imádók figyelmébe

Korszakalkotó felfedezést tettem, önhibámon kívül. Történ ugyanis, hogy a multkorában elszámoltam magam a perec tésztát illetöen és egy hadseregnek valót gyúrtam be. Nem volt mese, kidobni nem akartam, így maradt a lefagyasztás. Tegnap este kivettem a mélyhütöböl, ma egész délelött el volt magában. Kora délután jutottam oda, hogy akkor perecezzek. Volt bennem némi félsz, hogy lehet, már nem is jó a tészta, akkor marad a kuka! És láss csodát: olyan fantasztikus állagú lett a tészta, hogy dalra fakadtam örömömben. Percek alatt tudtam formázni, nem úgy mint a friss tésztát, ami valljuk be öszintén kicsit "visszarúg" és nem annyira könnyü pereckéket sodorgatni belöle. Most csak annyit tettem, hogy lisztezett lapra borítottam, kb. fél cm vastagra nyújtottam, majd a pizza vágóval felszabdaltam és sodortam, mint a gép. Mindíg így fogom ezután csinálni, hogy elküldöm a tésztát kicsit hidegebb éghajlatra, mert ezt úgy látszik ez tetszik neki. Próbáljátok ki!


csütörtök, május 07, 2009

Egyszerüen nagyszerü epersaláta

Volt itthon egy jó nagy adag eper. Idöm nem volt sütögetni, így valamit ki kellett találnom. Max épp tegnap magasztalta a tejfölös epret. Az enyém nem tejfölös, csak mascarponés. Annyit tettem, hogy az epret tisztítás és mosás után megszórtam kevés porcukorral. Épp csak annyival, hogy levet tudjon engedni töle. Meglocsoltam böven balzsamecet krémmel és nem sajnáltam róla az apróra vágott citromfüvet sem. Összeforgattam, folpack-al lefedtem és betettem a hütöbe, kb. 1 órára. Poharakba kanalaztam, levével együtt, a tetejére pedig tettem egy nagy kanálnyi mascarpónét. Még pislogni sem tudtam, olyan hamar elfogyott. Ki ért ezt??




Dagasztás nélküli kenyér

Ilyen kenyeret még nem próbáltam. Tegnap bukkantam rá, teljesen véletlenül a Mindmegette oldalon. Kevés idöm volt, viszont kenyér nem volt itthon, így remek alkalom kínálkozott, hogy gyorsan összedobjam ezt a kenyeret. Tényleg annyira egyszerü és gyors, ahogyan a receptben írva vagyon. Legközelebb, ha sütöm -mert biztos fogom! - valamilyen magasabb edényben fogom sütni, mert most kicsit laposka lett; nem tudott tovább növekedni, mert a kis jénaim határokat szabott neki. Nagyon finom, ropogós héjú kenyér, belül lukacsos, laza szerkezetü. Adta magát egy nagyon finom uzsonnához, lágyan krémes francia sajtot majszoltunk hozzá. Ez elég is volt, hogy a mennyben érezzük magunkat.





75 dkg liszt
1 e.k. szárított élesztö
1 e.k. só
4 dl meleg víz
2 dl tej
1 e.k. méz


A lisztet, a sót és az élesztöt elkevertem egy nagyobb tálban. Párszor a kezemmel "meglevegöztettem". Közepébe egy mélyedést készítettem, ebbe öntöttem a meglangyosított tejet, a vizet és a mézet. Pillanatok alatt összegyúrtam gombóccá. Kellett még plusz lisztet hozzáadnom, mert elég légy lett az elöírt mennyiséggel a tészta. 1,5 órát langyos helyen kelesztettem. Lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, majd hajtogattam: alulról felfelé, majd fordítva, utána jobbról balra és fordítva. Jénaiba tettem, letakartam és további fél órácskát hagytam még pihengélni. Közben a sütöt elömelegítettem, 250° ra. Letakartam a jénait és 20 percig sütöttem a kenyeret, majd levettem a tetöt és még 25 percig benn hagytam a sütöben. Igazán nagyon finom, megéri a kipróbálást.


kedd, május 05, 2009

Zöldspárgás frittata petrezselyem pestóval

Mondtam én, hogy mostanában spárgát eszünk spárgával. A blogokat is elárasztották a különféle sprágából készült étkek. Mondjuk én nem bánom és nagyon is ki kell használni ezt a rövidke idöt, amikor friss spárgához juthat az ember. A mai vacsora elkészítése egy picivel tovább tartott, mint az elözö spárgás vacsié, de minden ráfordított percet meghálál. Na jó, annyival hamarabb végeztem, hogy ezt a spárgát nem kell pucolgatni, amit utálok. A pestót mindenképp ajánlom hozzá, mert különlegesebb ízvilágot varázsol így a tányérra. Biztos jó nélküle is, de, ha már egyszer így finomabb, akkor nem éri meg kispórolni!




400 g zöldspárga
kevés olívaolaj
1 csomag újhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
8 tojás
kevés tejszín
reszelt sajt (Gaudát és Mozarellát használtam)

Pesto:
30 g fenyömag
2 cs. petrezselyemzöld
só, bors
olívaolaj
reszelt parmezán sajt


Elöször elkészítettem a pestót. A fenyömagot száraz serpenyöben aranyszínüre pirítottam, majd beletettem az aprítógépbe. Ezt követte a megmosott, vastagabb száraitól megszabadított petrus. Sóztam, borsoztam. Hígítottam jó minöségi olivával, majd reszeltem bele friss parmezánt. Az egészet összekaszaboltam a géppel és el is készült a pesto.
A spárga végeit levagdostam és alaposan megmostam, majd leszárítottam. Kb. 4 cm-es darabokra vágtam. Egy nagyobb serpenyöben (feltétlen olyat válasszunk, aminek teteje is van!) felmelegítettem az olajat. Az újhagymát kb. 1 cm-es karikákra vágtam, a fokit apróra szabdaltam, majd beletettem a serpenyöbe. Szinte azonnal beköltöztettem a spárgákat is és lefedve, lassú tüznél kb. 6-8 percig pároltam. Közben a tojásokat felvertem, sóztam, borsoztam és rendesen löttyintettem bele tejszínt is. A tojáshabot beleöntöttem a serpenyöbe és továbbra is lefedve, lassú tüzön 10 percig magára hagytam. Ekkor a lepény szélét fakanállal meglazítottam, megrázogattam a serpenyöt és egy ügyes mozdulattal a serpenyö üveg tetejére csúsztattam. Bal kezembe fogtam a serpenyöt és a fedö segítségével így megfordítottam a frittatát, hogy a teteje is átsüljön. Továbbra is lefedve 3-4 percig sütöttem újra. Az elöbb már begyakorolt mozdulattal visszafordítottam újra, megszórtam reszelt sajttal és tálaltam. Ízlés szerint a reszelt sajtot rá is lehet egy pár perc alatt grillezni a tetejére, aki úgy szereti, de én már nagyon éhes voltam :) Fantasztikusan jó választás hozzá a petrezselymes pesto.

vasárnap, május 03, 2009

Narancshabos torta

Ez a torta is a friss receptes újságból való. Szintén jó választás volt, mert nagyon kellemes. Nem túl édes, kellemesen harmonizál a narancs fanyarsága a tejszínnel és látványnak sem utolsó. Melegebb napokon igazán üdítö édesség. Egy valami nem teszik benne: 4 órát kell várni a teljes dermedésig. Na, ezt az idöt nem volt egyszerü kivárni, de végül megérte! (és csak 3 óra volt!!!)




4 tojás
200 g + 150 g cukor
1 cs. vaniliás cukor
80 g liszt
80 g étkezési keményítö
1 t.k. sütöpor
250 g cseresznye lekvár
6 lap zselatin
2-3 citrom
2-3 narancs
500 g + 100 g tejszín



Egy kb. 35 x 40 cm-es sütölemezre sütöpapírt borítottam. A tojásokat 4 e.k. melegvízzel, csipetnyi sóval, 200 g cukorral és a vaniliás cukorral 8 percig a robotgéppel habosra kevertem. Egy másik tálban összekevertem a lisztet, a sütöport és a keményítöt, majd a tojásos masszához
szitáltam. A sütölemezre simítottam a tésztát és elömelegített sütöben 12 perc alatt készre sütöttem. Közben egy konyharuhára porcukrot szitáltam, majd a megsült piskótát erre borítottam. A sütöpapírt azonnal lehúztam róla és megkentem a lekvárral. A konyharuha segítségével azonnal feltekertem és félretettem hülni. A zselatin lapokat hideg vízbe áztattam. A narancsokat és a citromokat külön-külön kifacsartam. Kimértem 100 ml citromlevet és 1/4 l narancslevet. 150 g cukrot adtam hozzá és addig melegítettem, míg a cukor el nem olvadt. Ekkor lehúztam a tüzröl és az alaposan kinyomkodott zselatint elkevertem benne. Kihütöttem és betettem a hütöbe, ahol addig tartottam, míg el nem kezdett besürüsödni. A teljesen kihült piskótaroládból levágtam 5 db 1 cm széles darabot és félretettem a díszítéshez. A maradékot pedig kb. 2 cm vastagra vágtam és egy 26 cm átméröjü tortaforma aljára rendeztem, amennyire lehetett kitölve minden helyet. Az 500 g tejszínt kemény habbá vertem. Kis adagokban, apránként hozzákevertem (fakanállal) a zselésedni kezdö citruslevet. A tortaformába simítottam és a recept szerint min. 4 órára hütöbe kell tenni, hogy a krém teljesen megdermedjen. Szerencsére 3 óra után már fogyasztható volt. A tetejét a félretett rolád szeletekkel, a 100 g felvert tejszínhabbal, kevés cseresznye lekvárral, citromfüvel, narancs és citromhéj darabkákkal tettem szebbé.


péntek, május 01, 2009

Túrómuffin málnával

Új receptes újságomat legelöször átlapozva azonnal tudtam, hogy ez lesz az elsö dolog, amit meg fogok sütni ebböl a füzetböl. Azért, mert muffin, ráadásképp pedig mert málnás. Gyönyörü volt a fotó is, igazán nyálcsorgatós. Aztán a receptet elolvasva még szimpatikusabb lett, mert pl. liszt egyáltalán nincs benne. Tésztája laza, zamatos, nem túl édes. Igazi cheesecake. A tetején csordogáló málnavelö és a friss málna pedig csak korona az élvezetek tetején.




3 tojás
125 g cukor
2 cs. vaniliás cukor
1 bio citrom reszelt héja

400g + 100 g túró 40% zsírtart. (Lidl-s)
100 g + 150 g tejszín
1 cs. vaniliás pudingpor (dr. Oetker)
3 e.k. búzadara
300 g friss v. fagyasztott málna
1 e.k. porcukor
1/2 cs. habfixáló
menta v. citromfü a díszítéshez


A muffinsütö formát duplán kibéleltem a papírkapszlikkal. A tojásokat, a cukorral, a vaniliás cukorral, csipet sóval és a reszelt citrom héjával 2 percig nagyon habosra kevertem a robottal. Egy másik tálban összeforgattam a túrót, a tejszínt, hozzáadtam a pudingport, végül a grízt. A két masszát összekevertem és belekanalaztam a kapszlikba. Elömelegített sütöben 45 perc alatt készre sütöttem. Rácson kb. 2 órán keresztül teljesen hülni hagytam.
A málnát megmosni, illetve, ha fagyasztott, akkor szobahömérsékleten felengedni. A felét a gyümölcsnek pürésítettem, majd egy szitán áttörtem, hogy a magoktól megszabaduljak. A málna másik felét félretettem díszítésnek. Az áttört málnát egy jó nagy evökanál porcukorral édesítettem. 150 tejszínt felvertem kemény habbá, közben hozzáadtam a fixálót és a vaniliás cukrot is. A felvert tejszínt elkevertem a 100 g túróval, habzsákba töltöttem és a kihült muffinok tetejére nyomtam. Csurgattam rá a málna velöböl, 2-3 szem málnával és citromfü bóbitával díszítettem.


Étteremajánló és Zakintos pulyka

Zakintos pulykamell rántva, rozmaringos fetával töltve


Legutóbbi hazalátogatásunk során volt alkalmam kétszer is a Nosztalgia étteremben, Kistarcsán hódolni a kulináris élvezetek asztalánál. Boros Jenö úr hozza a rég megszokott nívót, itt az új helyen is, a 30-as föút mellett. Kellemes hangulatú az étterem. Nem zsúfolt, a pincérek figyelmesek és gyorsak. Megkülönböztetett figyelmet kapnak a gyerekek és ez nagyon fontos a családok számára. A választék pedig bizton állíthatom: minden igényt kielégít. A hagyományos magyar konyha remekei mellett számos ételkülönlegesség is megtalálható az étlapon. Hatalmas a választék pl. a lávakövön sütött húsokból is. Az árak sem verik a csillagos eget és nem kell nagyítóval keresni az ételt a tányéron. Söt! Inkább még nagyobb is egy adag a megszokottnál. (de ezt csak súgtam, mert ilyet nem mondunk. Ne hogy legközelebb kevesebbet kapjunk!!!)
Ott jártunkkor én a rozmaringos fetával töltött rántott pulykamellet választottam és nagyon jól jártam, mert tényleg különleges pulykaétel. Már akkor elhatároztam, hogy megpróbálom hazai pályán is elkészíteni. Sikerült! Nagyon finom ebédünk volt.




4 személyre:
4 vastagabb v. 8 vékony pulykamell filé
só, bors
125 g Feta sajt
2-3 szál friss rozmaringág
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj


A vastagabb pulyka szeleteken egy zsebet vágunk. Nekem ez nem sikerült, mert túl vastagnak találtam így a húst. Ezért 2 vékony szelet közé tettem a tölteléket, fogvájóval megtüztem és úgy paníroztam. Panírozás után ezeket el is lehet távolítani a húsból, mert a panír már összetartja. A tölteléket nagyon egyszerü elkészíteni: felkockáztam a Fetát (érdemes ezen nem spórolni és jó minöségü sajtot venni), a rozmaring vastagabb ágáról lehúztam a levélkéket és apróra vágtam, majd összekevertem a sajttal. Hagyományos módon bepaníroztam a szeleteket és nem túl forró olajban kisütöttem. Petrezselymes burgonyával és salátával tettem teljessé az ebédet.



szerda, április 29, 2009

A tökéletes függöség

Feltúrbozott dupla csokis keksz (Segítsüti)

Totálisan édesség függö vagyok. De erröl már többször is tettem említést. Így nem volt kérdés, hogy elöbb-utóbb kipróbálásra kerül a konyhámban Mézesmadzag Segítsütije. Ez aztán az élvezetek halmozása. Finom keksz, rengeteg csokival, mandulával. Én pedig még - ha lúd, legyen kövér! alapon - felturbóztam egy kis marcipánnal is. Mit mondjak? Nagyot durrant nálunk. Azt nem mondom, hogy azonnal elfogyott, mert dupla adagot sütöttem, Chef Viki tanácsára. (a receptet Viki utólagos engedelmével egy ici-pici változtatással az Ö oldaláról másoltam be). Valamennyi került a kekszes dobozba is, de szerintem ezek sem fogják a ma estét megérni. Bárki találta is ki ezt a nasit, nagyon okos emberke volt! Köszönet érte!



  • 7 dkg puha margarin
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • egy csipet só
  • 2 ek. víz
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 50%)
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg marcipánmassza
  • 2 e.k. tej
  • kristálycukor a forgatáshoz

Az egész mandulát meghámozzuk. Lefedhető jénaiba szórjuk, ráöntünk 4 ek. vizet, befedjük, 2 percig a legnagyobb fokozaton felmelegítjük, s további 5 percig lefedve hagyjuk a gőzben. A vizet leöntve simán kipattinthatók a mandulaszemek a héjából! Pikk-pakk!

A margarint és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a sót, majd a cukros-margarinos-tojásos keverékbe szórjuk, a vízzel lazítjuk. Ragadós, sűrű masszát kapunk, nekem az összes lisztes keverék hozzáadása után át kellett váltanom fakanálra!
A csokoládét és a mandulát késes robottal felaprítottam és a masszához adtam. A mélyhütöböl elökaptam a marcipánt és belereszeltem a masszába, majd 2 e.k. tejet is adtam hozzá. Lapos tányérra kevés kristálycukrot szórunk. A tésztából diónál nagyobb adagokat gombócot formálunk, majd a kristálycukorba forgatjuk (egy mintás aljú pohárral ellapogattam a golyókat)
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a kekszeket sorban belepakoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük. A kész kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eláll. Ez egyáltalán nem biztos!!!!



hétfő, április 27, 2009

Spárga felfújt

Isteni, villámgyors vacsora!

Amikor ma délután megvettem a roppanós, friss spárgát még nem is sejtettem, hogy mi lesz belöle. Illetve azt gondoltam, hogy csak maradok ma este a sima, mezei párolt változatnál, hollandi mártással. Aztán elkezdtem kalandozni a neten és rám kiabált ez a recept. Egyáltalán nem bonyolult, van hozzá minden itthon, akkor miért ne!? Azt, hogy mennyire finom, csak akkor tudjátok meg, ha elkészítitek.





1 kg spárga
500 ml hollandi mártás
150 g füstölt sonka
reszelt sajt


A spárgát megtisztítottam (ha zöld spárgát használunk, még tisztítani sem kell!), megmostam. Egy tüzálló tálba tettem, majd ráöntöttem a hollandi mártást, ami teljesen elfedte. Rászórtam az apró kockákra vágott sonkát, megszórtam reszelt sajttal, majd betoltam a 180° ra (légkeveréses) elömelegített sütöbe és 60 percig sütöttem. Kihagyhatatlan!

Rebarbara tiramisu

Megérkezett a spárga szezon és vele együtt megjelent a rebarbara is. Sokan nem szeretik, pedig finom. Csak hozzá kell szokni a fanyar, néha bizony elég savanyú ízéhez. Leginkább valamilyen más gyümölcs társaságában célszerü felhasználni, bár én kifejezetten szeretem csak magában, kompótként is enni. Most viszont találtam egy érdekes tiramisu receptet, ilyet még nem ettünk, ezért mindenképp megért egy próbálkozást. Annyira bejött, hogy biztosan fogok még ilyet gyártani. Nagyon jól harmonizál a rebarbara fanyarsága a Mascarponés, tojáslikörös habbal. Bárki, aki kipróbálja nem fog csalódni.



1 kg rebarbara
1 cs. vaniliás cukor
50 g cukor (én 150g-ot tettem)
500 g babapiskóta v. 1 piskótalap
500 g Mascarpone
250 ml tejszín
250 ml tojáslikör
200 g porcukor


A rebarbarát megmostam, megtisztítottam és 3-4 cm-es darabokra vágtam. Megszórtam a vaniliás cukorral és a cukorral, majd 1 órát állni hagytam. Ezután lábasba tettem és 3 e.k. vízzel, lefedve kb. 5 percig pároltam. Hagytam teljesen kihülni.
A tejszínt kemény habbá vertem. A Mascarponét kézi habverövel simára kevertem elöbb a porcukorral, majd a tojáslikörrel. Fakanállal óvatosan hozzáforgattam a felvert tejszínt. A piskótával kibéleltem egy mély tálat, rákanalaztam a rebarbara felét (nem kell leszürni!), majd a krémet. Újra piskóta, majd rebarbara, végül krémet tettem a tetejére. Legalább 6 órára hütöbe kell tenni, hogy az ízek jól át tudják járni a piskótát.
Pár szem összemorzsolt Amarettini keksszel szórtam meg a tetejét.



szombat, április 25, 2009

Bounty muffin II.

Azért kapta a II. számot ez a muffin, mert egy Stahl Judit féle változatot már készítettem és a leírás itt a blogon megtalálható. Ez a verzió Trinity barátnöm "gyermeke". Annyiban különbözik a másiktól, hogy ez ú.n. töltött verzió. Ergo: a kókuszos krémet lágy csokis tészta öleli körül. Igazándiból nem is tudom eldönteni, hogy melyik a finomabb. Ez is nagyon ott van!
Kevés változást eszközöltem, de nem egetrengetöeket.




2 tojás
15 dkg cukor
7,5 dkg vaj
1 vaniliás cukor
10 dkg túró
17,5 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor
fél cs. sütöpor
2 púpozott e.k. tejföl

töltelék:
7,5 dkg túró
7,5 dkg Mascarpone
5 dkg kókusztejpor
6 dkg kókusz reszelék
1,5 tejföl

bevonó:
10 dkg tejcsokoládé
pici olaj
kókusz reszelék

A szokásos módon elkészítettem a muffin tésztát: külön összekevertem a száraz hozzávalókat, majd egy másik tálban a nedves összetevöket. Végül összevegyítem a két tálban levö dolgokat. A muffin formát kibélelem a papírkapszlikkal és tészta massza felét elosztom a 12 mélyedésben. A tölteléket rákanalazom a tetejére, majd a maradék tésztával lezárom. Elömelegített sütöben 180° on készre sütöm. Sütörácson hagyom teljesen kihülni, majd a felolvasztott csokoládéval, amiben egy kevés olajat is elkevertem. Belemártottam a muffinok tetejét és miután egy picit dermedtek, megszórtam kókusz reszelékkel.


Wokban sült marha zöldségekkel

Rengeteg mindent készítettem már a wokban, de valahogy eddig nem volt bátorságom, hogy marhahúst is süssek benne. Elég nagy botorság volt részemröl! Így visszatekintve már nem is igazán értem, hogy mi tartott eddig vissza. Biztos attól féltem, hogy nem lesz elég puha a hús. Pedig igen. Csak az a titka, hogy nagyon vékonyra kell szelni a húst, aztán pedig szintán vékony csíkokra. Ez is, mint minden wokban készülö, kínai, illetve ázsiai étel pillanatok alatt elkészül, egészséges és mennyei finom.




12 g Mu Err gomba (szárított)
125 g Basmati rizs
1 piros húsú paprika
1 nagyobb póré
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
150 g szójabab
50 g zöldborsó
300 g marhahús
2-3 e.k. mogyoróolaj
10 g gyömbér
4 e.k. szójaszósz
1/8 l víz
1 t.k. étkezési keményítö
kínai füszerkeverék

Legelöször a gombát nagyon alaposan megmostam, majd 30 percre melegvízbe áztattam. Kiföztem a rizst. A húst nagyon vékony szletekre, majd keskeny csíkokra vágtam és teljesen leszárítottam papírtörlövel. A paprikát szintén vékony csíkokra metéltem, de a magokat és ereket kivágtam belöle. A szójababot megmostam, leszárítottam. A pórét és a hagymát szintén vékonyan felkarikáztam. A fokhagymát és a gyömbért fokhagymaprésen átnyomtam. Elökészítettem a zöldborsót (jobb a fagyasztott, mert roppanósabb marad!) Az idöközben megduzzadt gombát is felkockáztam. Ekkor felmelegítettem a wokot, beletettem 3 e.k. olajat és a húst részletekben hirtelen kisütöttem. Feltettem a wok tetején lévö rácsra, hogy meleg maradjon. Kevéske olajat löttyintettem még a wokba és a zöldségeket is magas lángon átsütöttem, majd hozzálocsoltam a szójaszószt és a vizet. Füszereztem. A keményítöt egy kevés hideg vízzel simára kevertem és belesürítettem. Visszatettem a húst, kb. még 2-3 percig együtt pirítottam a zöldségekkel. A fött basmati rizzsel tálaltam.

csütörtök, április 23, 2009

Pizza Tonno - Tonhalas pizza

Akkor következzék a második cseles vacsora. A fokhagyma után tuti befutó a tonhal. Már tegnap tudtam, hogy ma ezt fogom bevetni. Igaz nem pizzát gondoltam, hanem spagettit, de a gyermek kivívta, hogy inkább pizza legyen, mint spagetti. És egy szuper Mami minden megtesz, hogy enni lássa egyszál bélü gyermekét. A csel bevált, mert élmény volt nézni, hogy tünteti el a csemete a vacsorát- Nyilván neki is sokkal jobban esett, már azért is, mert 100%-ig bevontam a készítésbe. Mindent együtt készítettünk és együtt figyeltük a sütö ablakában, hogy mikor pirul már meg végre a teteje. Ez a sikerélmény!!!

Van még pár ötletem, de szívesen fogadok minden ötletet,hogy mivel tudom még evésre bírni a fiam. Minden megoldás érdekel!




400 g liszt

1/4 kocka élesztö
2 e.k olivaolaj
1 t.k. só
ca. 175 ml víz vagy tej


A szokásos módon elkészítettem a tésztát, 1 órát kelni hagytam, majd egy sütö lemezt kibéleltet sütöpapírral és lisztezett deszkán akkorára nyújtottam a tésztát, amekkora a sütölemez.


2 doboz füszerezett paradicsom
bazsalikom
2 doboz tonhal konzerv
só, bors
reszelt sajt
Mozarella sajt
5-6 salotta hagyma v. lilahagyma
reszelt parmezán


A tésztát egyenletesen megkentük a paradicsommal, amiben elözöleg elkevertük a bazsalikomot. Max megszórta reszelt sajttal. Közben én lecsöpögtettem a tonhalat és villával kisebb darabokra tördeltem és felpakoltuk a paradicsom tetejére. Sóztuk, borsoztuk. A gyermek a hagyma karikákat és a mozarella kockákat egyenletesen elterítette a tetején. A sort a frissen reszelt parmezán sajt zárta. 200° ra elömelegíetett sütöbe toltuk és vártunk kb. 20-25 percet. A legnehezebb volt kivárni, hogy ehetöre hüljön.