vasárnap, január 11, 2009

Chop Suey - Zöldséges csirke

Nagyon szeretem a kínai konyhát. Mondjuk ez így nem teljes, mert minden távol-keleti ételkülönlegességet kedvelek, kivéve a sushit. (valahogy a nyers hal nem jön be igazán). A zöldséges csirke évek óta az étlapomon van. Szívesen készítem, mert szeretem és ami lényeges szinte pillanatok alatt kész van. Ideális ebéd pl. szombaton, amikor nincs mindíg kedvem órákat a konyhában tölteni. Annyira rutinból megy már, hogy a hozzávalókat egészen pontosan nem tudom megadni, csak úgy, hozzávetölegesen. No, meg sokszor változnak is az alapanyagok, attól függöen, hogy épp milyen friss zöldségek vannak itthon, vagy mit kapok a zöldségesnél.



3-4 csirkemell filé
1-2 sárgarépa
1/4 kínai kel v. fejes káposzta
1 szál póré
1 vöröshagyma
bambuszrügy (lehet konzerv is)
bambusz csíkok "
kínai gomba keverék (lehet szárított is)
1 t.k. gyömbér
2-3 dl csirke leves
étkezési keményítö
szójaszósz
kínai füszerkeverék
Wok olaj
(ezenkívül bármilyen tetszöleges zöldségféle;
pl: cukorborsó, bébikukorica, stb.
vagy kész, fagyasztott kínai zöldségkeverék,
ebben minden benne van)


A wokot legelöször felforrósítom, beleöntök kb. 1 dl olajat és addig hevítem, amíg el nem kezd füstölni. A nagyon vékony csíkokra vágott csirkehúst rádobom és megpirítom. Közben füszerezem (Sót és borsot soha nem használok!!), öntök rá szójaszószt.
A zöldségeket keménységüktöl függöen folyamatosan teszem rá. Ha szárított gombát használok, akkor azt elötte természetesen beáztatom. Fagyasztott zöldségkeverékkel pedig mehet bele egyszerre minden a wokba.
A csirke levesben elkeverem a keményítöt és a zöldségekre öntöm. 1-2 percig együtt forralom.
Ügyelni kell, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak.

Kínai tésztát szoktam hozzá adni, de rizzsel is tálalható.



2 Comments:

Mariann said...

Igazán fogyhatnék már annyit, amennyi a kitűzött cél:D Mert ez (is) nagyon guszta!! Olyan nehéz megállni..de már -4 kg-val dicsekedhetek, úgyhogy megéri! Jövő héten talán már megcsinálom ezt a husit! És hozzá a csokis fincsi muffinodat! :)

Ancsika said...

ez a beszéd Marim! Adjunk a fogyókúrának! :)))