szombat, október 04, 2008

Rigó Jancsi

Kicsit másképp készítem, mint az eddig általam ismert receptek ezt elöírják. Sokban nem térek el a szentírástól, de nálunk ez a krém vált be, nekünk így ízlik a legjobban.


a tésztához:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 e.kanál kakaópor

a krémhez:
6 dl tejszín
100-100 g ét és tejcsokoládé
3 cs. habfixáló

a mázhoz:
150 g étcsokoládé
1 e.kanál olaj

Elözö este készítem el a krémet és ezt mindenképp muszáj, mert legalább 12 órát állni, hülni kell!
A tejszínt felmelegítem, de nem forralom. Mikor kellöképp meleg beleteszem a csokoládét és olvadásig keverem. Teljesen kihütöm és reggelig a hütöbe teszem.

A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verem, közben fokozatosan adom hozzá a cukrot. Egyenként keverem el benne a tojások sárgáját, majd fakanállal lazán beleforgatom a kakaóval kevert lisztet. Sütöpapírral kibélelek egy sütölemezt, enyhén megszórom liszttel és a masszát belesimítom. Elömelegített sütöben 180°-on kb. 10 percig sütöm. Teljesen kihütöm, majd kettévágom.

A jól lehütött tejszínt 3 cs. habfixálóval nagyon kemény habbá verem és a tészta alsó lapjára simítom, azonnal hütöbe teszem.

Vízgöz fölött megolvasztom a csokoládét és belekeverem az étolajat. Egy lapos kés segítségével a tészta tetejére kenem. Megvárom amíg a csokimáz teljesen megdermed, ekkor kb. 5x5 cm-es négyzetekre vágom, így teszem a krém tetejére.




0 Comments: