vasárnap, március 16, 2008

Rakott kel


A család egy másik nagy kedvence a rakott kel. Már jó ideje terveztem, hogy csinálok, de mindíg olyan nehezen fogok neki. No nem azért, mert annyira bonyolult lenne, csak rettenetesen sok a mosogatni való közben.Az arányokat bocsi`, de nem tudom közzétenni, mert ez már megérzésre megy. Biztos vagyok benne, hogy nem fog gondot okozni! :)


A kelkáposztát "felnégyelem" és egy nagyobb fazékban felteszem föni; nem sajnálom bele a fokhagymát, vegetát és sót.
A darálthúsból hagyományos módon pörköltet készítek és ebbe is teszek még 3-4 gerezd fokhagymát, összenyomva. Kicsit hosszabb lével készítem, mint általában.
Ezzel egy idöben kifözök 2 csomag zacskós rizst. Az elkészült szaftosabb pörköltet és a rizst összekeverem. A káposztát leszüröm és picit hülni hagyom.
Kivajazok egy tepsit, vagy tüzálló tálat és kibélelem a káposzta levelekkel. Erre jön a húsos rizs fele, majd böven megöntözöm tejföllel. Újra káposzta levelek és a húsos rizs második fele következik. A tetejét a maradék levelekkel borítom és jó vastagon locsolom meg tejföllel (kb. 2-3 pohár).
Addig sütöm a sütöben, amíg a teteje szép piros nem lesz.Friss fehér kenyér dukál hozzá és még külön tálkában plusz tejfölt kínáljunk hozzá.

1 Comment:

anyu said...

Ez így nagyon jó , csak annyi megjegyzést fűznék hozzá , hogy a rizst kb.olyan 80 százalékig kell megfőzni és így szárazabb és jobban szeletelhető étel készíthető.