péntek, február 15, 2008

MINI KUGLÓFOK
Hmmmmm!!! Isteni finomak! Nem is gondoltam volna.
Tegnapelött megkaptam az új mini formákat, ezért ma délután azonnal ki kellett, hogy próbáljam. Valahol a neten barangolva, egy külföldi oldalon találtam a receptet, s meg kell mondjam, egész biztos, hogy a kedvencünk lesz. Nagyon könnyen kész és mennyei a tésztája.
Sajnos "eteti magát".
Akkor közzé teszem. Szerintem nem csak mini formába, ha nem bármilyen másban is nyugodtan elkészíthetö. Elég tetemes mennyiség.

250 g nagyon puha vaj
200 g cukor
4 tojás
357 g liszt
125 g étkezési keményítö
1 cs. sütöpor
1/8 l tej
1-2 e.kanál rum (én aromát használok a gyerek miatt)

A vajat a cukorral egészen habosra keverem. Majd egyenként a tojásokat is jól belekutyulom. Következik a liszt, a keményítö, a sütöpor, a tej és a rum.
A formába töltögettem a tésztát (kicsit többet is tettem, mint kellet volna, ezért kihülés után éles késsel levágtam a felesleget, ami "kidagadt" a formából) és elömelegített sütöben 175 fokon megsütöttem.
Kivétel elött mindenképp javasolt a tüpróba.
Ez egy alap tészta. Mindenki kedve és ízlése szerint fokozhatja tovább az élvezeteket, pl. mazsolával, vagy kakaóval -így lehet márványost is gyártani - csoki darabokkal, stb.
A díszítés pedig szintén csak fantázia kérdése.

1 Comment:

csongi said...

Igaz, nekem nagy kuglófformám van (fél kg liszthez), de ki fogom ma próbálni. Szerintem sima rumot is használhatsz, mert sütés közbe szerintem elillan az alkohol:)