350 g teljes kiörlésü liszt
250 g fehérliszt
1 cs. élesztö
370 ml langyos víz
150 g mag (én tökmagot, napraforgót és fenyömagot használtam)
1 k.kanál só
A két féle lisztet összekeverem egy tálban, közepébe mélyedést készítek. Az élesztöt 5 e.kanál vízzel és kevés liszttel simára kavarom, letakarom és 15 percig meleg helyn állni hagyom.
A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom és szintén meleg helyen további 90 percet kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán oválisra formálom, majd sütöpapírral bélelt sütölemezre fektetem és letakarva még 40 percet állni hagyom.
Elömelegített sütöben a középsö roston 10 percig 210°-on, majd 175°-on még 30-40 percig sütöm.
4 Comments:
Nagyon szép ez a magos kenyered!... De az élesztő ugye porélesztŐ. Nálunk többféle mennyiségben van. 7, illetve 11 grammossat szoktam venni... Ez mekkora?
margit2
nem, nem porélesztö, ha nem friss és itt 42 g-os egy élesztö. Csak az a bajom vele, mármint a kenyérrel, hogy max. 2 napig lehet eltárolni, aztán megromlik :( Ergo: 1-2 napon belül el kell fogyasztani.
Nálunk 50 grammos 1 csomag friss élesztő. Akkor készíts fél kilós kenyeret, és az elfogy hamarabb! :-)
margit2
A magvakat csak a tetejére szóród,vagy a tésztába is keversz belőlük?
Post a Comment