péntek, február 29, 2008

Hógolyók I. (csak felnötteknek!!!)




Isteni finom és nagyon egyszerü elkészíteni. Sajnos gyerköcös családoknál akadályba ütközik, mert jó sok alkohol van benne. De végülis nem baj, ha anyuka hajlandó az aprónépnek valami mást készíteni, hogy ök se maradjanak süti nélkül! :)


Az elsö változat tojáslikörös.


4 tojás
4 e.kanál meleg víz
150 g cukor
1 cs. vaniliás cukor
100 g liszt
100 étkezési keményítö
2 t.kanál sütöpor
3 pohár tejszín
3-4 karika ananász
2-2,5 dl tojáslikör
kókusz reszelék a forgatáshoz, vagy
reszelt fehér csokoládé


A tojásokat a meleg vízzel nagyon habosra keverem, majd hozzáadva a cukrot és a van.cukrot teljesen lazára, krémesre keverem tovább. Beleszitálom a liszt, a keményítö és a sütöpor elegyét. Egy sütöpapírral bélelt lapos tepsibe simítom a tésztát és elömelegített sütöben 175°-on 15 percig sütöm. Amikor kész, kiveszem, azon melegében lehúzom róla a sütöpapírt és egy nagyobb, mélyebb tálba egész apróra összemorzsolom a piskótát.Nagyon keményre felverem a tejszínt (használtam habfixet!)Az ananászt kb. fél cm-es apró kockákra vagdosom. A piskótát meglocsolom a tojáslikörrel. (én jó 2 dl-el öntöztem meg viszont aki intenzívebben szeretné érezni a tojáslikör ízét, az locsolhat többet is rá).
Ráöntöttem a felvert tejszínhabot és kézzel az egészt összekulimátyoltam. Fél öklömnyi golyókat formáztam és kókuszba hengergettem öket. Aki nem szereti a kókuszt (Puccos!) reszelt fehér csokiba is forgathatja. Hötöbe tenni és másnap fogyasztani! Jegyzem; én nem bírtam ki! :))))

kedd, február 26, 2008

"AJÀNDÉK" Muffin

3 tojás
125 g cukor
125 g folyékony vaj
100 g natúr joghurt
200 g liszt
50 g étkezési keményítö
2 t.kanál sütöpor
200-240 g barack lekvár
125 g marcipán massza
porcukor
piros étel festék

A tojásokat, a cukrot, a vajat és a joghurtot összekeverem. Összevegyítem a lisztet, a sütöport és az étkezési keményítöt, majd a masszához adom.
A tésztát az elökészített formába kanalazom, majd egy vízbe meríett kanállal egy fészket csinálok a tészta közepébe és egy t.kanál lekvárt töltök bele.
Elömelegíett sütöben 180°-on, vagy légkeverésnél 160°-on cca. 25 perc alatt megsütöm.
Teljesen kihütöm.
A marcipánt 1 e.kanál átszitált porcukorral összegyúrom. Kb. 50 g-ot elveszek belöle és piros festékkel megfestem, kinyújtom és apró csillagokat szaggatok belöle. A maradékból 12 db szalagot hajtogatok és felmelegített lekvárral a muffinok tetejét megdíszítem vele. Porcukorral meghintem!

Diétás meggyes muffin


Puccom, ne mond, hogy nem gondolok rád! :))



200 g liszt
50 g kókusz reszelék
3 t.kanál sütöpor
1/2 t.kanál natron vagy szódabik.
1 tojás
250 g joghurt
125 g édesítöszer
1 cs. vaniliás cukor
80 ml olaj


ezenkívül: 1 üveg cukrozatlan meggybefött
1 cs. gyüm. zselatin
100 g cukrozatlan barack lekvár
a díszítéshez: kókusz reszelék


A lisztet, a kókuszt, a sütöport és a natront öszzekeverem egy mély tálban. Hozzáadaom a tojást, a joghurtot, a van.cukrot, az olajat és az édesítöszert.
A meggyet jól lecsepegtetem, a levében elkeverem a zselatint, majd a gyümölccsel összekeverem.
A meggy 2/3-át a tésztához adom, majd az elöre elkészített formába töltögetem a tésztát.
Elömelegített sütöben 200°-on, vagy légkeverésessel 180°-on cca. 25 percig sütöm
A muffinokat teljesen hagyom kihülni.
Felmelegítem a lekvárt és egy ecset segítségével megkenegetem a muffinok tetejét, majd kókuszt szórok rá és a maradék meggyel díszítem.
Hagyom teljesen lecsöpögni és kihülni, úgy fogyatszható.

szombat, február 23, 2008

KATA SZELET - Ildike oldaláról



Köszönöm a tippet Ildike; mert tényleg finom nagyon a süti. Ezt ma kreáltam, de egyáltalán nem biztos, hogy holnap nem fogom a másik töled kapott recit is megsütni.

15 dkg zsír

15 dkg cukor

50 dkg liszt

1 csomag sütőpor

3 tojássárgája

kevés tej

Krém hozzávalói:

2 evőkanál lekvár

2 evőkanál kakaó

2 rum aroma

10dkg porcukor

10 dkg Rama

Tetejére:

3tojásfehérje

20 dkg cukor

csokireszelék

A 15 dkg zsírt 3 tojássárgával 1 csomag sütőporral és 15dkg cukorral kikeverünk,50 dkg lisztet adunk hozzá és annyi tejjel összedolgozzuk hogy könnyen nyújtható legyen.3 lapot sütünk belőle. Krém:Az egyik lapot összetörjük apróra,és kevés vaníliás meleg tejbe ásztatjuk,azután hozzáadunk 2 evőkanál lekvárt,2 kanál kakaót ,a 2 rumaromát,a 10dkg porcukrot,10dkg ramát,az egészet kikeverjük és megkenjük a lapot. Tetejére:3 tojásfehérjét 20dkg cukorral gőz fölött felverjük.A tészta tetejére simítjuk,és csokireszelékkel megszórjuk

Füszeres apróhús gombával, csöben sütve





Ezt ma délre kreáltam. Szeretjük a sütöben egyben sült dolgokat.


Volt itthon szüzpecsenyém, de bármi másból (pulyka, csirke) készíthetö. Vékony csíkokra metéltem a husit, beletettem egy tüzálló tálba, zsíradék nélkül!!! Gombát tisztítottam, szeleteltem és a hús tetejére halmoztam. Majd készítettem egy öntetet:

2dl víz, 2 dl tejszín, 2 evökanál étkezési keményítö és ízlés szerint füszerek. Ki mit szeret.Én tettem bele sót, borsot és jó sok apróra vágott petrust.Ezzel nyakon öntöttem a husit, végül megszórtam a tetejét reszelt sajttal, majd elömelegített 170°-os sütöbe toltam és 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Galuskával és friss zöld salátával tálaltam. Nagy tetszést arattam ezzel is


szerda, február 20, 2008

Kenyér Ildikétöl




Finom lett nagyon, de kicsit más lett az én receptem. Na, nem nagyon, de kicsit. Majd írom azt is, csak most idöhiány van! :)

Hi-hi-hi

kedd, február 19, 2008

Tejfölös pogácsa



50 dkg liszt

25 dkg vaj v. margarin

2 tojássárgája

3 dkg élesztö

2 dl tejföl

1 dl tej

pici cukor

Az élesztöt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tobbi hozzávalót. Jó fél óráig kelesztem a deszkán, majd kinyújtom és háromba hajtom. Ezt még 2x ismételem, 20-20 perces pihentetés után. Majd kinyújtom, a tetejét késsel berácsozom, kiszaggatom. Tetejét tojással megkenem, sajttal megszórom.

Elömelegíett sütöben pirosra sütöm.

hétfő, február 18, 2008

Käsekuchen Muffin /Sajttorta muffin


A VILÁG EDDIGI LEGJOBBJA; legalább is szerintem.

Egy német oldalon találtam és mivel Max kedvenc tortája a sajttorta, meg nagy muffin imádó is, gondoltam, akkor ez a mi sütink! :) Jól gondoltam. Mennyei!!!Ja! és még a robot sem kell hozzá! - ez is nagy elöny! kevesebbet kell mosogatni!


80 g sajtkrém
1 t.kanál rum
2 e.kanál porcukor
90 g mazsola
250 g liszt
2 t.kanál sütöpor
1/2 t.kanál nátron
1 tojás
90 g cukor
1 cs. vaniliás cukor
80 ml olaj
150 ml Buttermilch/ kefír
100 g túró / német túró!!!! (Lidl)


A töltelékhez simára keverem a krémtúrót a rummal és a porcukorral. 30 g mazsolát megmosok, lecsepegtetek éa krémhez keverem; félre teszem.
A lisztet a maradék mazsolával, a sütöporral és a nátronnal összekeverem. Egy másik edényben összekutymákolom a tojást, de nem kell géppel! A cukrot, a vaniliás cukrot, az olajat, a kefírt és a túrót alaposan elkeverem. A lisztes keveréket a tojásos keverékhez adom és csak annyira keverem össze, hogy a száraz anyagok átnedvesedjenek. A tészta egyik felét az elöre kikent, vagy papír kalapocskákkal bélelt formába töltögetem, majd ráhalmozok a töltelékböl is, majd a maradék tésztával lezárom a sapkákat.
Elömelegített sütöben 180°-on 2025 percig sütöm. A sütöböl kivéve 5 percet pihentetem az illatozó csodákat, majd nézem, hogy tünik el percek alatt a 12 db muffin.
Állítólag hidegen is finom, de erröl nem tudok beszámolni! :)

vasárnap, február 17, 2008

KALÁCS



Kedvet kaptam Hajninál a kalácsra. Elöször a család csak húzta a száját; hogy: "vasárnap és csak kalács... :( " aztán azt vettem észre, hogy egyik pillanatról a másikra eltünt a kalács az asztalról. Akkor ezek szerint ízlett.
És Hajnikám! Örök hálám a jutubért!!!! Kínlódtam a fonással, mikor is eszembe jutott, hogy hoppá! én a Hajni oldalán láttam a trükköt. Azon mód, lisztes kézzel, ahogy voltam lerogytam a gép elé és hipp-hopp megfontam a kalácsot. :)


1 tasak szárított élesztő (7 g)
50 deka liszt (fele finom, fele kenyérliszt)
2 púpos ek. cukor
2,5 dl langyos tej
2 egész tojás
2 evőkanál puha vaj
1 tk. só
a lekenéshez egy tojássárgája




Paprika szelet


Jó nagy bajban vagyok a recept nevével. Igazándiból ez a szószerinti fordítása, de jobb lenne a Paprikával töltött sertés hagymás-paradicsomos ágyon. Csak, hogy az eredeti neve: Paprikaschnitzel. A német nyelvben minden ami szelet hús, az schnitzel. Ismerös lehet mindenkinek a Wiener-schnitzel (magyarul rántott szelet). Egy kedves szomszédasszonyomtól kaptam a receptet, s nagyon szeretjük, mert finom, s nem is túl bonyolult.


A vékonyra szeletelt, vagy klopfolt húst megsózom, megszórom örölt köménymaggal és 1 cm szélesre vágott piros színü kalifornia paprika csíkokat fektetek rá (3-4 csíkot), feltekerem és összetüzöm. Vajat hevítek és minden oldalát átsütöm a roládoknak. Amikor mind szépen megpirult, az elöre megtisztított és vastag szeletekre vágott hagymával beborítom (kb. 3 hagyma), majd ráöntök még egy hámozott, saját levében eltett paradicsom konzervet. Összerázogatom, lefedem és egy szük órácskát párolom. 1 pohár natúr joghurtba belekeverek egy jó púpos evökanálnyi étkezési keményítöt és húsra öntöm, majd beköltöztetem a sütöbe, de elötte még jócskán megszórom reszelt sajttal. Készre sütöm; rizzsel, vagy burgonya krokettel tálalom.

Legújabb szerzeményeim


szombat, február 16, 2008

Ilyen szilikonos formát láttatok már?


péntek, február 15, 2008

KEFÍRES KENYÉR - Linbori oldaláról


Régóta készültem, hogy megsütöm ezt a kenyeret. Ma végre rászántam magam. Biztos, hogy nem elöször sütöttem meg! :)
Köszi Linbori!
1 doboz (kicsi) kefír
2dl víz
1/2dl olaj
6o dkg liszt
2 kismérő só
1 kismérő cukor
2 dkg élesztő

Minden hozzávalót a gépbe pakoltam. Dagasztás,kelesztés,dagasztás után kikapcsoltam.Lisztezett tálcára borítottam és megformáztam. Éles késsel 3 helyen bevágtam.Sütőzacskóba tettem és fél órát így kelesztettem még. Előmelegített sütőben, 18o fokon 6o percig sütöttem.

MINI KUGLÓFOK




Hmmmmm!!! Isteni finomak! Nem is gondoltam volna.
Tegnapelött megkaptam az új mini formákat, ezért ma délután azonnal ki kellett, hogy próbáljam. Valahol a neten barangolva, egy külföldi oldalon találtam a receptet, s meg kell mondjam, egész biztos, hogy a kedvencünk lesz. Nagyon könnyen kész és mennyei a tésztája.
Sajnos "eteti magát".
Akkor közzé teszem. Szerintem nem csak mini formába, ha nem bármilyen másban is nyugodtan elkészíthetö. Elég tetemes mennyiség.

250 g nagyon puha vaj
200 g cukor
4 tojás
357 g liszt
125 g étkezési keményítö
1 cs. sütöpor
1/8 l tej
1-2 e.kanál rum (én aromát használok a gyerek miatt)

A vajat a cukorral egészen habosra keverem. Majd egyenként a tojásokat is jól belekutyulom. Következik a liszt, a keményítö, a sütöpor, a tej és a rum.
A formába töltögettem a tésztát (kicsit többet is tettem, mint kellet volna, ezért kihülés után éles késsel levágtam a felesleget, ami "kidagadt" a formából) és elömelegített sütöben 175 fokon megsütöttem.
Kivétel elött mindenképp javasolt a tüpróba.
Ez egy alap tészta. Mindenki kedve és ízlése szerint fokozhatja tovább az élvezeteket, pl. mazsolával, vagy kakaóval -így lehet márványost is gyártani - csoki darabokkal, stb.
A díszítés pedig szintén csak fantázia kérdése.

szerda, február 13, 2008



BOLDOG VALENTIN NAPOT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES IDE LÁTOGATÓNAK!
LEGYEN SZÉP NAPOTOK!

kedd, február 12, 2008

Sajtos-sonkás kenyér - élesztö nélkül

ÁLTALAM MÉG NEM KIPRÓBÁLT RECEPT!!!!




300 g liszt
1 cs. sütöpor
1 csip. só
250 ml tej
150 g sajt
125 bacon szalonna kockázva


A hozzávalókat csak összekeverni és elömelegített sütöben (180° légkeveréses, 200° alsó felsö)
30 percig sütni.
A tészta nagyon semleges ezért a fantáziának nincsenek korlátai!!!
Sajt és bacon helyett lehet magokat, vagy bármi mást belekeverni.
Nem fontos kenyér formájúra; lehet kisebb cipókat is formázni, de akár muffin sütöben is kiváló.

CSOKIS ZSEMLE




Különlegesség!!!!




225 g liszt
2 t.kanál sütöpor
60 g vaj
50 g reszelt csokoládé
150 ml tej
1 e.kanál cukor




A sütölemezt vékonyan kikenem. A vajat darabkákra vagdosom, rászitálom a sütöporral elkevert lisztet. Kézzel összemorzsolom, majd hozzádaom a cukrot és a csokit. (Tipp: még jobb, ha nem reszeled a csokit, hanem csak apró darabkákra tördeled!!!) A tejet hozzádava lágy tésztát készítek.
A tésztát egy lisztezett deszkára borítom és egy 12 x 12 cm, 2,5 cm vastag téglalappá nyújtom.
Ebböl 9 négyzetet vágok ki. A zsemléket a sütölemezre fektetem és kevés tejjel a tetejüket átkenem.
Elömelegített sütöben, cca. 220°-on 10-12 percig, aranybarnára sütöm.
A friss zsemlék nutellával és tejszínhabbal a legfinibbek! :)

vasárnap, február 10, 2008

Répa torta tiramusu krémmel








Férjem kedvence, bár eddig nem túl sokszor kényeztettem vele. Nekem dacára annak, hogy elég "szaftos" tésztája van; mindíg száraznak tünt. Arra gondoltam, hogy megtöltöm valamivel. Kaptam olyan tippet is, hogy sütés után sürün meg kell szúrkálni saslik tüvel, aztán fehér borral meglocsolni és csokimázzal bevonni; de ez valahogy számomra nem tünt túl szimpatikus megoldásnak. Aztán bevillant, hogy a tiramisu krémje egy viszonylag könnyü krém és mindenképp könnyü krém dukálna hozzá, mert maga a répás tészta elég tömény. Így ma kipróbáltam és igazán mondom, nagyon klasszul harmonizál vele. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy alig van már a torta tálon belöle! :)

250 g vaj/puha, majd nem folyós
375 g cukor
3 tojás
500 g reszelt sárgarépa
1 t.kanál vaniliáscukor
625 g liszt
2 t.kanál sütöpor
2 t.kanál fahéj
1 t.kanál natron v. szódabikarbona
pici só
125 g dar. mogyoró v. mandula
250 ml tej


A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat, a répát és vaniliás cukrot szintén összekeverjük, majd a száraz hozzávalókat (liszt, sütöpor, fahéj, natron és a só) szintén. Ehhez hozzáadjuk a tejet és minden hozzávalót alaposan összekeverünk.
Legvégül a mogyorót, vagy mandulát.
A tésztát egy jól kizsírozott formába öntjük. (én szilikonosban sütöttem, mert könnyebb kivenni)
A sütöben középsö roston ca. 180°-on jó 40 percig sütjük. Mindenképp tüpróbát alkalmazni!!
Hülni hagyni, majd utána kettévágni és a tiramisunál alkalmazott krémmel ( tojás sárgája, porcukor és Mascarpone) megtölteni.
Tetejét fehérmázzal vontam be, de lehet bármi mással díszíteni.










Sajtos hajtovány- Linbori oldaláról


1/2 kg liszt
kb.3 dl tej
1 tojás sárgája
1/2 cs. élesztő
1/2 dl olaj
1 ek.só pici cukor

A hozzávalókból kissé lágyabb kelt tésztát készítünk, duplájára kelesztjük, majd jó vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a következő krémmel: 1/2 cs. Rama margarint 1kk. sóval, 1 tojással, 10 dkg reszelt sajttal jól kikeverünk. A tésztát ezután feltekerjük mint a beiglit. Háromszögekre vágjuk, / \ / \ / \, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, szezámmaggal. Újra kelesztjük, sütjük.

ez + az




Elöször is; egy nagyon fontos kérdés!!! Valaki írja meg legyenszíves, hogy lehet-e otthon háztartási nátront kapni??? Ìgy néz ki (akkorka zacsi, mint a sütöpor)





A másik pedig, hogy csak a boldogságomat szeretném megosztani! Tegnap este sikerült egy szupi dologra szert tennem egy internetes aukción. Én nyertem meg a licitálást! :)Alig várom, hogy valamikor a jövö héten megérkezzen és ki tudjam mielöbb próbálni. Azért is nagy az örömöm, mert a bolti ár töredékéért kaptam meg. Már nagyon régen szemzegettem vele, de mindíg valahogy sajnáltam annyi pénzt adni érte.
Íme:

szombat, február 09, 2008

MUFFIN FUN



Egyik ámulatból esek a másikba!!!! Képzeljétek találtam egy külföldi oldalt, ahol több mint 1000 féle különféle muffin recept található!!! Erre egy egész élet sem lenne elég, hogy mind kipróbálja az ember; - az "utóhatásról" ne is beszéljünk!!!
Most elhatároztam, hogy gözerövel nekiállok szelektálni és ami nagyon tetszik kipróbálom, amire meg nem jut idö, annak csak felteszem a recijét, de akkor odaírom, hogy nem kipróbált recept.
Valakinek esteleg kívánsága? hogy milyen muffint szeretne???? :))



péntek, február 08, 2008

KÄSE KUCHEN-Sajt(túró!) torta



Linbori kérésére :)

Akkor viszont itt elmondom, hogy Linbori vett otthon a Lidl-ben olyan túrót, ami itt nálunk kapható és csak is abból lehet készíteni ezt a sütit. A német túró sokkal krémesebb; egészen más állagú mint a mi magyar túrónk. Ami még kell hozzá és azt sem tudom, hogy van e otthon olyan, hogy: Käsehilfe - ezt a túrós sütikbe teszik, gondolom valamilyen állományjavító. Ha nincs akkor talán lehetne egy csepp keményítövel és talán 1/2 cs. sütöpor keverékével helyettesíteni!? nem tudom!! Akkora zacskóban van, mint a vaniliás cukor.
Nagyon finom és tényleg könnyü elkészíteni. Max leges-legkedvencebb sütije!!!! :)
Az alaphoz:


65 g vaj vagy margarin
65 g cukor
1 tojás
1 teáskanál sütöpor
1 cs. vaniliás cukor
150-200 g liszt

A kapcsos torta formát kivajazom és az összeállított tésztát kézzel szépen belenyomkodom, elegyengetem úgy, hogy az oldalára is jusson belöle, egészen a forma karimájáig.
(szuper, mert még nyújtani sem kell!!!!)


250 g cukor
100 g vaj
3 tojás
750 g túró - német!!!!
1 cs. käsehilfe
2 pohár tejszín

Ezeket robottal pillanatok alatt összekeverem és tésztára öntöm, hagyom szépen elterülni, majd párszor az asztalhoz ütögetem a formát, hogy a levegö ki tudjon belöle jönni. A massza közepébe még a sütöbe tolás elött egy fogpiszkálót szúrok!!!150°-os légkeveréses elömelegített sütöben 1 órát sütöm, majd 2 órát a formábam hagyom, hogy ott hüljön ki!








csütörtök, február 07, 2008

TEJESKÁVÉS MUFFIN



2 tojás

130 g cukor

1 cs. vaniliás cukor

150 g margarin

125 ml tej

200 g liszt

1/2 cs. sütöpor

4 teáskanál instant kávé

2 evökalnál kakaópor

50 g fehér csokoládé


az öntethez:


50 g fehér csokoládé

2 teáskanál olaj

kávészemek




A tojást, a cukrot, a vaniliás cukrot, a margarint és atejet összekeverni. A sütöporos lisztet szintén belekeverni. A sötét tésztához az instantkávét kb. 3 evökanál vízzel és a kakaóporral, valamint a tészta kb. kétharmadával elkeverni. A csokoládét gözfelett felolvasztani és a maradék világos tésztéhoz keverni. A sötét tésztát kb. a muffin forma feléig tölteni, aztán a tetejére a világos tészta következik.

180°-on kb. 25 percig sütni.

A maradék csokoládét felolvasztani göz felett és az olajat hozzákeverni. Ezt az öntetet elosztani a muffinok tetején és még kávészemeket ültethetünk rájuk.



/a két utolsó muffint egy német fözös blogban találtam, onnan fordítottam -

MÉZES JOGHURTOS MUFFIN


125 g margarin
5 evökanál méz
250 g natur joghurt
1 tojás
1 citrom leve és héja
300 g liszt
1/2 cs. sütöpor
1 evökanál fahéj
porcukor
citromlé


A margarint a mézzel egy edényben vagy a tüzhelyen, vagy mikróban felolvasztani. A joghurtot, a tojást, a citrom levét és reszelt héját összekeverni. Az olvasztott margarinhoz hozzáadni a lisztet, a sütöport és a fahéjat, végül az a joghurtos masszával is összekeverni.A tésztát a formába kanalazni és 180°-on kb. 25 percig sütni.
A citromlevet porcukorral kikeverni és a muffinok tetejét ezzel bevonni.

CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA


A megmosott, megtisztított, kicsontozott csülköt kuktába teszem. Nem sajnálom mellé a szemes borsot, a sót, vörös hagymát, fokhagymát és kevés babérlevelet, meg köménymagot is hintek oda, hogy jó sokan legyenek a forró buliban! Így együtt hagyom öket jó 1 órán keresztül.
Akkor kiemelem a puhára fött csülköt, a börét szépen bekockázom, újra besózom, borsozom, fokhagymázom kissé.
Majd az elökészíett nagy tepsire helyezem, ahol már várják a nem túl kis darabokra vágott burgonyák és hagymák; jó sokan. A kuktából a levet nem öntöm ki, hanem jócskán locsolok a tepsibe és betolom az elömelegített kb. 170-180 °-os sütöbe, ami légkeveréses. Jó 1 órát sütöm így, közben sürün locsolgatom a lével, meg lehet pici söröcskével is, ízlés szerint.
Amikor már puha a krumpli is 200-220 °-ra váltok, kikapcsolom a légkeverést és alsó-felsö sütésre állítom a sütöt.
Ropogósra, készre sütöm.

szerda, február 06, 2008

ARANYGALUSKA




Moccanni nem bírok! :)) Éppen ezért a receptet csak késöbb írom de, viszont a képket beteszem, azért mert csúnya vagyok!!! :))

Hamis RAFFAELO torta


hozzávalók a piskótához:
4 tojás (szétválasztva)
100 g cukor
100 g liszt
1/2 cs. sütöpor
a felsö réteghez:
100 g kókusz reszelék
2 cs. habfixáló /remélem kapható :)
3 pohár tejszín (200ml)
2 tábla fehér csokoládé

A piskótát a szokásos módon megsütöm.1 pohár tejszín felmelegítek és bele olavasztom a csokoládét, de nem fözöm!!!! Hülni hagyom.A piskótát 2/3 és 1/3 arányban elvágom. A nagyobb részét darabokra tépkedem, a kisebbet félre teszem, - ez lesz a torta alapja.A teljesen kihült csokis tejszínt felverem. A másik 2 pohár tejszínt a habfixálóval szintén habbá verem. Aztán a két féle habot, a kókusz reszeléket (díszíteni egy picit félre teszek belöle!) és az apró darabkákra tépkedett piskótát alaposan összekeverem.A torta alapot egy kapcsos torta formába teszem és egyenletesen rásimítom a masszát. A tetejét kókusszal díszítem.
/a képet késöbb mellékelem, mert egyszerüen nem találom!/

kedd, február 05, 2008

Búvár túrós muffin / Margit2 ötlete alapján: VULKÁN

Legelöször is kéretik nem röhögni!!!!!!!!
A történet úgy kezdödött, hogy nagyon szeretem a túrós sütiket, csak sajnos ritkán jutok hozzá, mivel nálunk nem kapható olyan túró, mint otthon. :( Van túró, csak olyan az állaga, mint a krémsajtnak, kb. Így sem túrós csuszának, sem más túrós nyalánkságok készítésére nem alkalmas. Viszont mennyei Käsekuchent- szószerinti fordításban sajt tortát, illetve túrós tortát lehet vele sütni, amit viszont az otthoni túróból nem lehet.Lényeg az, hogy én a neten jártamban-keltemben eljutottam margit2 szuper fözös oldalára, ahol eszméletlen sokféle muffin recept található.- Sok muffint sütök, mert fiam egyik nagy kedvence.-
Itt a muffinok sürüjében rákadtam a búvár-túrós receptjére. Gondoltam egy merészet és bátor módon, (mint a cigány lova!) kaptam a kis robotomat, meg a hozzávalókat és megsütöttem. Azt hittem én botor, hogy ennek a túrónak úgy is el kell süllyednie, senki nem fogja azt észrevenni, hogy nem odavaló túrót használtam.Aztán sülés közben, a sütöbe pillantva már láttam, hogy ennek nem lesz valami jó vége, mert a túró csak nem akart a tésztába süllyedni. Teltek múltak a percek és csak azt láttam, hogy egyre csak nönek és nönek a muffinok, a túró pedig csak terjeszkedik a tetején. Félö volt, hogy percek múlva a sütöböl is kitüremkedik.


Így nézett ki, amikor a sütöböl kivettem:












Elöször arra gondoltam, hogy na, akkor ez most mind a kukában fog landolni. Aztán vártam egy picit amíg meghültek kissé és egyet kivettem kóstolás céljából. Gondoltam: egy életem, egy halálom, végülis olyan nincs benne, amitöl meghalhatok. És lássatok csodát: FINOM! :)
Lényeg az, hogy túrósnak túrós, de nem búvár, meg csúnya is szegény, de az enyém!!!
Mind megettük!!! :))

hétfő, február 04, 2008

Teljeskiörlésü 3 magvas kenyér

350 g teljes kiörlésü liszt
250 g fehérliszt
1 cs. élesztö
370 ml langyos víz
150 g mag (én tökmagot, napraforgót és fenyömagot használtam)
1 k.kanál só


A két féle lisztet összekeverem egy tálban, közepébe mélyedést készítek. Az élesztöt 5 e.kanál vízzel és kevés liszttel simára kavarom, letakarom és 15 percig meleg helyn állni hagyom.
A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom és szintén meleg helyen további 90 percet kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán oválisra formálom, majd sütöpapírral bélelt sütölemezre fektetem és letakarva még 40 percet állni hagyom.
Elömelegített sütöben a középsö roston 10 percig 210°-on, majd 175°-on még 30-40 percig sütöm.

vasárnap, február 03, 2008

TIGRIS MUFFIN




Hozzávalók a világos tésztához:


13 dkg liszt
8 dkg cukor
1 cs, vaniliás cukor
1 cs. sütöpor
1 tk. só
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 dl tej


a barna tésztához:


12 dkg liszt
8 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. sütöpor
1 tk. só
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 púpos ek. kakaópor
3 dkg olvasztott vaj
1 tojás
fél citrom, vagy narancs reszelt héja
1 dl tej


Külön kikeverjük a világos és a sötét masszát, majd váltakozva a muffin formába kanalazzuk, elömelegített sütöben 180°-on sütjük.

ILLATOS CSIRKE ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL (Szkati módon)



A kínai ízek kedvelöinek. Nagyon egyszerü és nagyon finom!


A készítés elötti napon a csirke mellet nagyobb (3-4 cm-es) kockákra vágni, jól megsózni és rengeteg!!!! fokhagymát rányomni (én 3-4 csirke mellhez egy egész fej fokit szoktam használni) és annyi tejet ráönteni, hogy ellepje. 1 éjszakára a hütöbe tenni, de mindenképp tegyetek rá folpackot, ha nem szeretnétek, hogy az egész hütöt kellemes fokhagyma illat járja át!
Másnap lecsepegtetni, egyenként lisztbe forgatni, majd orly-módra (sürü palacsinta tészta) forró olajban kisütni.
A mártás: kis lábasban 3-4 evökanál mézet melegíteni, 4 evökanál ketchup, pici ecet, kis gyömbér és kb. 1 dl víz. Ezeket összeforralni, majd 1 evökanál étkezési keményítöt pici vízzel kikeverni és ezzel a mártást besüríteni. Amikor kész még mehet bele 1 evökanál szójaszósz is.
Tojásos rizzsel tálalom!

Nagyon nagy kedvence lett a családomnak; örök hálám érte Jenci! :)

GYÜMÖLCSJOGHURTOS MUFFIN




1 pohár gyümölcs joghurt (jp=joghurtos pohár)
1 jp. cukor
1/2 jp. olaj
2 jp. liszt
2 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütöpor
1 cs. vaniliás cukor



A legjobban a ZOT joghurtokat szeretem, (pl. epres vagy málnás) jó nagy gyümi darabkák vannak benne


szombat, február 02, 2008

KAKAÓS CSIGA - ahogy én készítem


Elöljáróban annyit, hogy idejét sem tudom mikor ettem utoljára kakaós csigát. Az ok igen egyszerü: itt nem lehet kapni. Van minden féle változat: diós, túrós, mákos, de kakaós az nincs.
Több fözös blogban is láttam, hogy házi tündér társaim sorozatban gyártják a finomságokat. Gondoltam egy merészet és elkészítettem a saját elgondolásom szerint. Persze ötleteket sok helyröl szereztem be elötte. Utólagos köszönet érte :)
60 dkg liszt
3 dkg élesztö
2 tojás sárgája
2 evökanál olaj
pici só
4 evökanál cukor
tej
vaj
margarin
5 evökanál kakaópor
6 evökanál porcukor
Az élesztöt hagyományos módon a cukros tejben felfuttatom, majd összedolgozom a liszttel, tojással, sóval és kellö mennyiségü langyos tejjel, valamint az olajjal. Közepes keménységü kelt tésztát készítek és langyos helyen kb. a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom, kb. ujjnyi vastagra. Felolvasztom a vajat és a margarint és a felét rákenem a tésztára. Erre szórom a cukoros kakaót. Felteketem és és nagyon éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágom.
Sütöpapírral bélelt sütölemezre fektetem a csigákat, kellö távolságra egymástól, hogy még legyen helyük kicsit terjeszkedni. Meglocsolom a vaj és margarin másik felével és további fél órát hagyom még öket pihenni.
Nem túl forró sütöbe teszem. Míg sülnek tejet melegítek, amiböl nem sajnálom a vaniliás cukrot.
Amikor már szép aranybarnák a csigák, mindegyiket meglocsolom a cukros tejjel és visszatolom gyorsan a sütöbe öket, további 4-5 percre.
Ha készre sültek újból meglocsolom öket a tejjel. Pár perc hülés után vastagon megszórom porcukorral.
Mennyei!!!! nem tudok betelni vele!!! :)

Szüzérmék gombaszósszal, sváb nokedlivel






Azért szeretem készíteni, mert kb. 15 perc alatt kész van és nagyon finom.

A húst kb. 4-5 cm-es darabokra vágom, vékonyra klopfolom, sózom és egy picit félreteszem. Közben, ha friss gombával készítem megtisztítom a gombát és vékonyra szeletelem. Ha nagyon sietek, akkor tökéletesen megteszi a konzerv szeletelt gomba is, azt csak le kell csepegtetni.

Egy nagyobb serpenyöben olajat hevítek és a hús szeletek mindkét oldalát lisztbe forgatás után hirtelen kisütöm, hogy szép rózsaszínüek legyenek. Egy tányérra téve melegen tartom.

(Általában készen kapható gombás krémporral szoktam készíteni, de akinek kedve és ideje van, készítheti hagyomás módon is a gombamártást!)

A serpenyöbe vizet öntök, kb. 300 ml-t. Hozzáadom a szeletelt gombát, a krémport és csomó mentesen elkeverem, de már közben visszahúzom a tüzhelyre. Öntök még hozzá annyi tejszínt, hogy kellöen krémes sürüségü legyen. Visszateszem a husikat a szószba és összeforralom; ez kb. 3-4 perc. Kész is!

A sváb nokedli ugyanolyan, mint a mi nokedlink, csak azzal a különbséggel, hogy hosszúkásabb és vékonyabb. Ezt egy speciális szaggatóval lehet készíteni. Megsúgom: készen veszem a nokit, csak melegíteni kell. (Biztos, hogy semmit nem ront az ízhatáson, ha magyar nokival csinálod! :D:D)

Tálaláskor megszórom friss zöld petrussal.