Sok évvel ezelött gyakori vendég voltam a Mátyás pincében. Ennek az az egyedüli magyarázata, hogy ott készítették a világ legfinomabb hideg epres rétesét. Azért nem azt mondom, hogy mindennap megfurdultam ott, de havonta 2x, 3x biztosan. Az ismerös föpincér már tudta, hogy érkezünk és amint beléptünk az ajtón, már adta is a rendelést a konyhának: "Epres rétes rendel!" Most ezt a régi, ám nem feledett ízt próbáltam reprodukálni, kisebb-nagyobb változtatással. Sajnos igazi réteslaphoz itt nem jutok hozzá, csak a kapható, inkább leveles tésztához hajazó tésztából készítettem. Az összképen és ízvilágon mit sem változtatott, nagyon finom lett. Szüksége van az embernek néha egy kis nosztalgiára.
2 cs. réteslap
500 g eper
500 g Mascarpone
300 g tejszín
150 g porcukor
1 cs. habfixáló
fél rúd vanilia
pár csepp narancsvirágvíz
500 g eper
500 g Mascarpone
300 g tejszín
150 g porcukor
1 cs. habfixáló
fél rúd vanilia
pár csepp narancsvirágvíz
A lapokat kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágtam és 180°-os elömelegített sütöben megsütöttem.
A Mascarponét a porcukorral, a vaniliarúd kikapart belsejével és pár csepp narancsvirágvízzel ( az illat kedvéért) habosra kavartam. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a Mascarponés krémbe. Végül következett a megmosott és feldarabolt eper. A teljesen kihült lapokat megtöltöttem, tetejére friss epret halmoztam, megszórtam porcukorral és menta levélkékkel díszítettem. Fogyasztás elött 1 órát hideg helyen töltöttek.
A Mascarponét a porcukorral, a vaniliarúd kikapart belsejével és pár csepp narancsvirágvízzel ( az illat kedvéért) habosra kavartam. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a Mascarponés krémbe. Végül következett a megmosott és feldarabolt eper. A teljesen kihült lapokat megtöltöttem, tetejére friss epret halmoztam, megszórtam porcukorral és menta levélkékkel díszítettem. Fogyasztás elött 1 órát hideg helyen töltöttek.
19 Comments:
Ancsikám, Ti aztán tudtok élni :-DD Meseszép ez a desszert!
Atyaúristen, elég már! Lécci főzzél tökfőzeléket, nem bírom ezt a látványt :)))
Ancsi! Csak nyelek és nyelek....nagyon guszta és nagyon szép!
Fantasztikusan finom lehet! Én is csak nyelek nagyokat :)
Gyönyörű! :)
Nincs neked szíved?? :))) csak egy kis kóstolót! Légyszí...!:))
hmmm, tőled mit is várhatna az ember kétnapi hallgatás után:)
Szép sorjában eljöttök hozzám látogatóba és ígérem ilyeneket fogok tálalni :)
Vagy tartsuk nálam a következö GBT-t??? :) Én benne vagyok!!!
Nagyon nagyon szép és olyan csábítóóóó! :D Szuper dolgok kerülnek ki a kezeid alól :)
Nekem is ez volt az első gondolatom: Te aztán tudsz élni, Ancsikám!!!
Én is azt mondom: holnaptól csak darás tésztát és sóskát főzhetsz-üresen!!!Semmi kecmec!
Ugyanis tönkre teszel:ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
itt halok meg, ha nem kaphatok!!
wow! ancsi, ez aztán tényleg istenien néz ki. miért pont tegnap kellett eldöntenem, hogy mßarpedig igenis kevesebb kalóriát fogyasztok, ami le nem megyek xx kg-ra???!
Hát, lányok én is elhatároztam, hogy bizony befejezem a sütést, mert lassan a házat is kihízom! De hétvégén még sütök. Majd hétfötöl! :)))
Trinity! és akkor mit fogok posztolni??? :) Isti-bizi, fözök darástésztát és felteszem! Utána a kutya sem fog a blogom felé nézni :))))
megjegyzem, fiuk is olvasnak:)
Bocsi! :)) Lányok és Scofield!!! :)
Ez igen.. nyalogatom a szám szélét...
Ancsika, melyik hétfőtő??:)))
Ááááááááá, Ancsi,
szerintem Te a darástésztát is képes lennél úgy tálalni, hogy az fantasztikus lenne!!!
Igen, én is azt mondom: nagyon tudtok élni! Ez így helyes, szívesen ennék egy nagy adagot belőle, de gondolom, már régen elfogyott!:(
Post a Comment