kedd, február 17, 2009

Énekek éneke avagy óda a thai leveshez

Tom kha kai - Thai citromfüves, kókuszos csirkeleves


Az egész azzal kezdödött, hogy a bevásárlás során még véletlenül sem tudta elkerülni a figyelmem a friss thai citromfü. Gyorsan a kosárba mentettem nem kozkáztatva, hogy esetleg valaki elhalássza az orrom elöl. Miért is gondoltam volna át elötte, hogy egyáltalán szükségem van-e ebben a pillanatban a citronellára!? Hazaérve aztán mélyen gondolkodóba estem. Rengeteg féle recept kering a neten, rengeteg féle jobbnál jobb ételekkel, amik elengedhetetlen hozzávalója a citromfü. De a pálmát egyértelmüen a Thai csirkeleves viszi. Jókat mosolyogtam miközben olvasgattam a recepteket, mert mindenki a saját verziója mellett száll síkra. Egy biztos! Mindenképp kipróbálandó, mert nagyon finom. Föleg most, amikor újra itt vannak a hideg napok. Fantasztikus lélekmelegítö. Nekem legalábbis nagyon bejön. Elökaptam a jól bevált ázsiai szakácskönyvemet ami eldöntötte a bennem dúló vitát, hogy melyik verziót is fözzem meg!?
Üzenem azoknak a konyhatündér kollegináknak, akik még nem készítettek ilyen fincsiséget, hogy még véletlenül se rettenjenek el a különleges hozzávalók láttán. Ma már szinte mindenhol fellelhetök az ázsiai boltok, élelmiszerboltok. Galgant, citronellát (Thai citromfü) és kaffir-citrom levelet mindenképp vegyetek. Mind három jól türi a fagyasztást, így késöbb is lesz mihez nyúlni, ha úgy alakul, hogy valaki fele királyságát adná egy jó thai levesért.





500 g csirkemell filé
5 cm-es db galgant
500 ml kókusztej
250 ml csirkeleves
100 g gomba (shitakee v. champignon)
2-3 citronella (thai citromfü)
4 db kaffir citrom levél
2 e.k. halszósz
1 db thai chilipaprika
1-2 e.k. limetten lé (zöld citrom)
nádcukor v. barnacukor
chili paszta
friss korianderzöld


A galgant, a kókusztejet, a csirkelevest, a citrom levelet és a citronellát egy wokba teszem (lehet sima fazékban is fözni!), hagyom, hogy felforrjon, majd visszaveszek a höböl és kb. 10 percig gyöngyözve fözöm a levest. Közben a csirkemellet vékony csíkokra metélem és a gombával együtt a leveshez adom. (Figyelem! ha szárított gombával késziti valaki, a gombát ajánlatos jó pár órával a fözés elött beáztatni!)
A csirkemellnek nem kell több, mint 5-8 perc fözési idö. Amíg fö a hús, szépen adogatom hozzá a többi füszert is és folyamatasan kóstolgatom. Mehet bele a halszósz, a chili paszta, a zöldcitrom leve, a cukor.
A levesnek csípösnek, enyhén édes savanyúnak kell lennie. De mindenki a saját ízlése szerint ízesítse kedvére.
Tálalás elött a leveleket és a citronellát, galgant ki lehet halászni, de az sem baj, ha benne marad.
Tálkákban szervírozom és megszórom friss, apróra vágott korianderzölddel.




4 Comments:

Mamma said...

Végre egy igazi tom kha gai:)) és nem egy gyömbéres, currypasztás, ilyen-olyan változat!
Örülök, hogy bátorítasz mindenkit, az idegen alapanyagok sokakat elrettentenek, pedig a legegyszerűbb hozzávalókról van szó:)

alchri said...

Mian drága ez csúcs finom lehet! Idáig érzem az illatát....hm....;)

Limara said...

A kedvenc levesem! Maga a menyország! :)) Azzal sajnos vitatkoznom kell, hogy mindenütt lehet már kapni hozzávalókat....:(((

Unknown said...

én étteremben ettem nem olyan rég. Ugyanilyen guszta pirosas színe volt. Tudni kell, hogy előtte sose ettem thai ételt, de ez nagyon megfogott, és már keresem is a hozzávalókat, hogy itthon is megfőzzem ebből a receptből, mert ez tetszik a legjobban! :)