hétfő, február 09, 2009

Sajtkrémes-céklás palacsintakendö

A receptet egy januári Nök Lapjában láttam meg és rögtön elhatároztam, hogy én ezt kipróbálom.
Tegnap vacsorára készítettem el, de sajnos az én palacsintám nem lett annyira élénk színü, mint az újságban közölt fotón látható. De sebaj! Így is finom volt.
Csodák csodája, ebben a formában még a fiam is megette a céklát, amit egyébként még véletlenül sem venne a szájába. A palacsintát viszont imádja, így még azzal sem törödött, hogy most rózsaszín volt és nem Nutella volt a töltelék, ha nem nagyon finom sajtkrém.




a palacsintához:
2 dl tej
3 tojás
só, bors
150 g liszt
100 g cékla
1 közepes fej hagyma
1 + 2 e.k. olaj
1 k.k. citromlé
50 g dió

a mártáshoz:
40 g + diónyi vaj
40 g liszt
4 dl tej
szerecsendió
100 g érett márványsajt


A palacsintához elkeverjük a tejben a tojásokat, csipet sót, apránként a liszthez adjuk, simára dolgozzuk, lefedjük, majd 30 percet pihentetjük.
A céklát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelön lereszeljük. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk olajon. Rádobjuk a céklát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, fedö alatt puhára pároljuk, levét elfözzük, hagyjuk kihülni. Néhány gerezd kivételével a diót durvára vágjuk.
A sajtmártáshoz 40 g vajon világosra pirítjuk a lisztet, apránkén hozzáadjuk a tejet, habverövel csomómentesen eldolgozzuk, majd mérsékelt tüzön, folyamatosan keverve sürüre fözzük, azaz besamelt készítünk. Lehúzzuk a tüzröl, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, beleolvasztjuk a márványsajtot, végül lazán hozzákeverjük a diót. Hagyjuk langyosra hülni.
A kihült céklát keveröpohárba szedjük, botmixerrel pépesítjük és a palacsintatésztához adjuk. Ha sürü lenne, kevés szódával hígítjuk. 8 db vastagabb palacsintát sütünk belöle. Egy tüzálló tálat kivajazunk, a sütöt elömelegítjük 180°-ra.
Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a sajtmártás 2/3-val. Zsebkendöszerüen elöbb félbe, majd negyedekbe hajtjuk és kissé egymásra csúsztatva a tálra rakjuk. Tetejére öntjük a megmaradt mártást, meghintjük a maradék dióval és a sütöben 10-15 perc alatt átforrósítjuk. Petrezselyemmel díszítjük. Melegen, de nem tüzforrón tálaljuk.

1 Comment:

Gyöngyi said...

Nagyon finomak az újdonságok, a feliratok szuperek lettek:) Vidám szép napot kívánok!