csütörtök, február 19, 2009

Lepény-kenyér (Fladenbrot)



1 cs. friss élesztö (42g)
1/8 l langyos víz
500 g liszt
1/8 l meleg víz
1/2 t.k. só
olaj (a kéz kenéséhez)
1 tojás sárgája (a kenéshez)
1 t.k. cukor
1 t.k. olivaolaj
1 e.k. víz
2 t.k. szezámmag ( a szóráshoz)
1 t.k. feketeköménymag (a szóráshoz)


Az élesztöt a langyos vízben feloldom. Egy tálba beleszitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek és beleöntöm az élesztös folyadékot és hozzáadom a sót. Kicsit elkeverem, majd beleöntöm a melegvizet is. Összekeverem és a robotgép dagasztó karjával simára keverem. Beolajozom a kezem és kicsit még gyúrmákolom. A tésztának puhának és alakíthatónak kell lennie.
Kelesztötálban langyos helyen a duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom és kézzel lepény alakúra formázom. A széleinek kicsit vastagabbnak kell lennie. 2 vagy 3 lepény készíthetö ebböl a mennyiségböl.
Éles késsel, vagy pengével berácsozom a tetejét, de ez akár el is hagyható. Így szebb lesz, ha kisül.
A tojás sárgáját, a cukrot, a vizet és az olivaolajat összekeverem és ezzel kenem meg a lepényeket. Tetejét megszórom a magokkal és további 15 percig kelni hagyom. Elömelegített sütöben 200-220°-on aranybarnára sütöm. Ez kb. 20-30 perc.

Félbe vágva ideális szendvicsnek - bármivel tölthetö és nagyon finom. Grillezésnél, kerti partyknál pedig egyszerüen törve, mindenféle húsokhoz, zöldségekhez fogyasztható.























2 Comments:

Limara said...

Hű, de szép! :))

Ancsika said...

Köszi Limara! :)