szombat, február 21, 2009

Farsangolás

Végéhez közeledik a farsang és kezdetét veszi a húsvét elötti böjti idöszak. Ilyenkor tetöznek leginkább a bulik,legalábbis itt, erre mifelénk. Kisfiamnak már az iskolában nincs farsangi bál, pedig ebben az évben is szeretne farsangolni. Ezért holnap elmegyünk a hagyományos nürnbergi, nagy utcai farsangi karneválra. Feldíszített, ünnepi kocsik vonulnak végig a város utcáin és korra, nemre való tekintet nélkül mindenki jelmezben van. Vidám forgatag az egész város. A gyerekek pedig pluszban azért is nagyon élvezik, mert kiló számra szórják a kocsikról az édességet. Lélekben már felkészültünk az utcai harcokra! :))
Aztán a holnapi nagy forgatagot, csak a keddi (farsang utolsó napja) hangulat múlhatja felül. Akkor ugyanis szó szerint mindenki jelmezben van. Érdekes, amikor a hentes Drakulának öltözve méri a húst, a fodrász pedig tündérkirálynöként nyírja a hajad.
Kihasználva az utolsó pillanatokat, tegnap nekiugrottam és gyorsan sütöttem egy utolsó farsani fánkot. Évek óta ezt a receptet használom, mert nagyon bevált. Pillanatok alatt tüntettük el.

Szalagos fánk





3 dl tejet meglangyosítok, belemorzsolok 3 dkg élesztötés beleteszek 1 evökanál porcukrot. Amikor az élesztö "felfut", 5 dkg olvasztott vajjal, 2 tojás sárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységü kelt tésztát készítek. Nagyon jól kidolgozom, így eléggé lágy tésztát kapok. Kelesztötálban, langyos helyen másfélszeresére kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom és újjnyi vastagra nyújtom. Egy nagyobb szájú pohárral kiszaggatom és még további 30 percig letakarva kelesztem. Közben olajat melegítek egy mély edényben. A megkelt fánkokat úgy teszem az olajba, hogy mindíg a teteje kerüljön elöször az olajba. Így lesz szép szalagos a fánk.
Mindkét oldalát arany barnára sütöm, majd konyhai papírtörlöre szedem, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Még melegen porcukorral megszórom. Baracklekvárral tálalom.


0 Comments: