csütörtök, február 05, 2009

Semifreddo



250 g hámozott mandula
2 tojás fehérje
150 g porcukor

a krémhez:
3 tojás
200 g puha vaj
60 g porcukor
150 g keserü csokoládé
2 cl konyak
2 csésze erös feketekávé (lehütve)
3 e.k. mandulaforgács

A tortalapot ajánlatos elözö nap elkészíteni!
A sütöt elömelegítem 150°-ra. A mandulát finomra darálom (vagy így veszem), összekeverem a porcukorral. A 2 tojás fehérjéböl kemény habot verek és összekeverem a mandulás cukorral. A tésztát 3 felé osztom és 2 folpack között igyekszem 24 cm átméröjü kör alakúra nyújtani. Egymás után kisütöm a 3 lapot. Egy lap sütési ideje kb. 10-15 perc. Hagyom a lapokat teljesen kihülni.
A krémhez a tojásokat kettéválasztom, a fehérjékböl kemyény habot verek. A vajat a porcukorral krémesre keverem, majd egyenként beledolgozom a 3 tojás sárgát is. Végül óvatosan összeforgatom a tojáshabbal is.
A kávéba beleöntöm a konyakot és az 1/3-ad részével meglocsolom az elsö tortalapot. Szórok rá egy kevés mandulaforgacsot, majd a krém 1/3-ad részét rákenem. Végül megszórom némi csoki forgáccsal. Ugyanígy járok el a másik két lappal is. A tetejét nem szórom még meg csokival. Letakarom és nagyon hideg hütöbe teszem, 4-5 órára. Ha sietös a dolog, akkor mehet a mélyhütöbe is, de akkor kevesebb idöre!
Tálalás elött durvára reszelt csokival gazdagon megszórom.


1 Comment:

Névtelen said...

Nagyon guszta, gondolatban elvettem egy szeletet :)