Van egy nagyon finom almás sütemény, amit a németek Apfelstrudel-nak neveznek. Na már most a Strudel magyarul rétest jelent. Szerintem pedig köze sincs a mi rétesünkhöz. Vagy legyen inkább béles? Hát ez sem valami találó, mert a béles is másmilyen, a mi fogalmaink szerint.
Akkor legyen töltött almás réteses-béleses, ahogy a németek szeretik.
Akkor legyen töltött almás réteses-béleses, ahogy a németek szeretik.
Apfelstrudel
a tésztához:
250 g liszt
1 tojás
csipetnyi só
2 e.k. olaj
100 ml langyos víz
a töltelék:
1 kg savanykás alma
fél citrom leve
1 cs. Burbon vaniliás cukor
50 g búzadara
100 g cukor
1 jó maréknyi pirított mandulaforgács
125 g rumba áztatott mazsola
1 t.k. fahéj
a kenéshez:
1 tojás sárgája
1 e.k. tej
A tésztához valókat összegyúrjuk. Ez beletelik egy kis idöbe, a cél, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Olajjal kikent tányérra tesszük a tésztátés leborítjuk egy forró vízzel kiöblített nagyobb tállal. 30 percet így pihentetjük.
A tésztát egy meglisztezett konyharuhán a lehetö legvékonyabbra, négyszög alakúra nyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük. Ráhalmozzuk az elöre elkészített tölteléket:
az almát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat kiszedjük és nagyon vékony szeletkékre vágjuk. Meglocsoljuk fél citrom levével, majd a többi töltelékhez valót is hozzákeverjük.
A konyharuha segítségével feltekerjük a tésztát és sütöpapírral bélelt sütölapra fektetjük. Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával és elömelegített sütöben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Vanilia szósszal, vagy vanilia fagylalttal tálaljuk.
0 Comments:
Post a Comment