csütörtök, július 30, 2009

Sós vajkaramella fagyi

Amikor pár nappal ezelött megláttam ezt a fagyit Sajtkukac oldalán, tudtam, hogy ismét menhetetlenül elvesztem. De ettöl rosszabb választásom sose legyen az életben, mert ez a fagyi ismét telitalálat. Az érdem ismét Lebovitz mesteré, mert ö álmodta meg, azt állítva, hogy ez a világ legjobb karamell fagyija. Tökéletesen igaza van. Pedig én eddig nem is nagyon szerettem a karamell fagyit. Most kissé megváltozott a véleményem. Elöre bocsátom, hogy egy kicsit babrásabb és idöigényesebb az elkészítése, mint pl. a joghurtos, mascarponés fagyiknak, de higgyétek el, busásan megtérül a befektetett idö és energia. Nincs más hátra: ki kell próbálni!!!



a karamell ropogóshoz:
100 g cukor
3/4 t.k. jó minöségü tengeri só

a fagyihoz:
500 ml 3,5%-os tej
300 g cukor
60 g vaj
1/2 t.k. só
250 ml tejszín
5 tojás sárgája
kevés vanilia kivonat

A ropogóshoz a 100 g cukrot egy lábasban megkaramellizáltam. Amikor már szép, mélyarany színe volt, belekevertem a sót. Egy elöre vékonyan leolajozott sütöpapírra kentem, olyan vékonyan, amennyire csak tudtam. Óvatoasn bánni a forró karamellel, mert rettenetesen forró!
Félretettem - majd késöbb foglalkozunk vele.

A fagyihoz a cukrot újra lábasba tettem és karamellizáltam. Belekevertem a sót és a vajat, közben folyamtosan kevertem. Itt érdemes még óvatosabbnak lenni, mert a vajtól fröcsög rendesen a cukor. Felöntöttem a tejjel és a tejszínnel és együtt melegítettem. Kicsit beparáztam, mert a karamell beton keménységü lett, de aztán a melegítés során szépen elolvadt. Közben a tojás sárgákat a vaniliával kézi habverövel kicsit felhabosítottam. Kivettem a meleg tejböl és részletekben, folyamtos keverés mellett a tojásra öntöttem, ügyelve, hogy ne kapja össze a meleg tej a tojást. majd az egészet összeöntöttem. És akkor most jön az a jó pár perc, amit nem lehet kispórolni, mert folyamatosan kevergetni kell, míg be nem sürüsödik. Ez nekem 12-13 percig tartott. Ekkor hidegvízbe tettem, kihütöttem, majd bevándorolt a hütöbe, hogy teljesen lehüljön. A jéghideg alapot fagyigépbe tettem és hagytam a gépet dolgozni. Ezalatt a félretett karamellt lefejtettem a sütöpapírról és nagyon alaposan összetörtem. Amikor már szinte teljesen kész lett a csodás fagyi, a karamell kristályokat beleszórtam. Müanyag dobozba öntöttem és betettem még kicsit dermedni a mélyhütöbe. Aztán arcunkon földöntúli mosollyal bekanalaztuk.
Komolyan mondom: kihagyhatatlan!!!

25 Comments:

Gyöngyi said...

Só? De érdekes! Tényleg macerás ahogy leírtad - pláne ebben a melegben a tűzhely mellett állni.. A lényeg, hogy megérte:)

Mónika said...

Én már érzem a számban az ízét. Jövő nyáron fagyiban utazok, addig is gyüjtögetem a receptjeidet.

Vesta said...

Nekem kedvencem a karamella, nem fogom kihagyni ezt sem !
De a hibiszkuszod is gyönyörű !

Sütis néne said...

engem is elvarázsolt sajtkukac fagyija, így már a hűtőben pihen az alap, holnap lesz fagyim is! ;-)

lúdanyó said...

Nálam holnapra van beütemezve :)

Scofield said...

wow:) beelőztél. Ezt én is olvastam egy kinti oldalon és tervben van, de így már a tutira megyek:)

duende said...

Ancsika.... nálam ez abszolút nyerő. Isteni lehetett! :)
Majd megcsinálom valamikor én is, a Te receptedet fogom használni - istenien néz ki!

Gizi said...

Kérlek nézzél be hozzám, egy játékra szeretnélek hívni!!

Már megint remeket alkottál!!

Ancsika said...

Gyöngyi! a sót nem érezni, mint fö alkotóelemet a fagyiban. Csak erösíti a karamell ízét! Nagyon megéri! :)

Ancsika said...

Móni! hogy tudsz olyan sokat várni????? :))))

Ancsika said...

Vesta! Tuti nem bánod majd meg! A bokraim pedig hatalmasak, telis-tele virággal!

Ancsika said...

sütis néne! Lúdanyó!!
Várom a posztokat! :)

Ancsika said...

Scofield! Te meg az olivással elöztél be! :) De nem is verseny ez, csak móka s kacagás :))))

Ancsika said...

Duende! Te sem fogod megbánni! ezt látatlanban ígérem Neked! :) De kezdj neki hamarost, mert utána a fejed fogod verni a falba, hogy miért nem elöbb csináltad meg!!!?? :)

Ancsika said...

Gizi! Jövök hamarosan, de most beteg vagyok. Muszály elöbb kikúrálnom magam! :) Köszi!!!

erős ildikó said...

Én is nézegetem már egy ideje ezt a fagyit. Annyira jó lehet!!!

erős ildikó said...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
trinity said...

Ancsi, én is elvesztem:)))Szuper!!!!

Ancsika said...

Napamátka! Valóban az! :)

Ancsika said...

Trinity! hamarosan megtalállak :))))

Méhn Niki said...

ez most engem nagyon felizgatott ízbimbóilag! :D sós karamell... erről nagyon régóta fantáziálgatok... HMM... :)

Ancsika said...

Muffinka! ne csak fantáziálgass, hanem ess neki!!! :))

szepyke said...

Ezt én hogy nem láttam eddig?

Megjegyzem, nekem is van karamella fagyim, de az egy elrontott karamell torta újjászületéséből jött létre, és az is pazar karamell lett!

Viszont ropogós izék nincsenek az enyémben, és só sem.

Ancsika said...

Szepyke, jobb késön, mint soha!!!
Mindenképp próbáld ki, mert megbánnád, ha nem kóstolnád! :)

Chef Viki said...

Kinyúlok, mit műveltél! Bámulatos!