hétfő, május 11, 2009

Epres-csokis Brulées

A szomszéd kislány is megszállott sütö-fözö. Hétvégén értekeztünk, meg szakácskönyveket nézegettünk, recepteket cseréltünk. Nemrégiben szert tett egy csodás könyvre, abban bukkantam erre a finom nyalánkságra. Gyorsan ki kellett próbálnom, mert nem bírtam tovább várni, meg eper is van böven. Így nem volt akadálya a soron következö nasinak.





250 g eper
2 e.k. alkohol (valamilyen gyümölcsös)
450 g tejszín
120 g keserö csoki (70%-os)
100 g barna cukor


Az epret nagyságtól függöen felezzük, vagy negyedeljük és a formák aljába rendezzük. Meglocsoljuk az alkohollal. A tejszínt egy mély tálban felverjük, de nem teljesen keményre. A felolvasztott csokoládét visszahütjük és a tejszínhez adjuk. Így verjük tovább addig, míg teljesen kemény nem lesz a hab. Elosztjuk a formákban a habot és elsimítjuk. Letakarjuk és 2 órára a mélyhütöbe tesszük. A sütöt grill fokozaton elömelegítjük. A hab tetejét megszórjuk a barna cukorral és addig sütjük, míg a cukor nem karamellizálódik a hab tetején. 30 percig pihentetjük a brulées-t. Tetejét friss eperrel és mentával díszítjük.

4 Comments:

trinity said...

Ancsi,
karamellizálódik a cukor így is?? Mert mindenki azzal ijeszget, hogy spéci pisztoly nélkül neki se álljunk. De ha Neked ment,akkor kipróbálom:)
Nagyon finom lehetett!!!

Ancsika said...

Trinity, csak akkor, ha grill fokozatra tudod állítani a sütöt. De már rájöttem, hogy simán müködik a melegszendvics sütöben is, ha esteleg van olyanod is :)

Méhn Niki said...

Óóó, mióta vágyok ilyen szuflé formákra... Nagyon guszta lett ez a Brulée! Nyammii! :))

Kata said...

Már megint csodafinomat hoztál:)))