péntek, május 22, 2009

Kiskerti séta

Régóta ígértem már, hogy csinálok pár képet én is a kertemröl. De azt is mondtam, hogy várni kell még, mert nálunk minden 2-3 héttel késik. Otthon kedvezöbbek az idöjárási feltételek, bár hallom, hogy hatalmas az aszály, víz nélkül pedig semmi nem fejlödik úgy, mint kéne. Irígykedve olvasom a blogokban, hogy már van új krumpli, borsó, tök, kovászolni való uborka. Sajnos ilyen primör dolgokhoz én nem tudok hozzájutni, illetve jó pár hónap késéssel csak. Teljesen ki vagyunk téve az idöjárásnak. Nálunk nagyon kéne a napsütés, mert szinte 2 hete csak esik és már ez sem jó. Rengeteg elültetett magom ki sem kelt, híre hamva sincs a palántának, mert csak esöt kapott, napocskát nem. A paradicsomházam viszont szuperül funkcionál, így már a lakókkal együtt is. Másik nagy szomorítóim a kártevök: szakadtlan harcot vívok a levéltetvekkel és a meztelen csigákkal. Képtelenség tölük megszabadulni. Vagyonokat költök a kármentesítésre, de azt érzem, hogy szélmalomharcot vívok. Ezért nem tudok pl. semmilyen salátát nevelni, mert 1 éjszaka alatt hült helyét sem találnám. A csigák eszelös psuztítást vinnének véghez. Van viszont paprikám, paradicsomom, babom, borsóm, cukkinim, tököm, répám, gyökerem, karalábém, zellerem, kukoricám, sóskám, hagymám, uborkám. Legalábbis, ha az égiek is úgy akarják, akkor lesz! Füszernövénykéim pedig szinte teljes repertoárt vonultatnak fel. Kell is, mert nincs annál jobb, ha az emberlánya csak kiszalad a kertbe és hozza a friss zöldeket a kertböl.
Virágom pedig rengeteg van, mert imádom öket. Még nem virít teljes pompájában a kert, de ígérem késöbb is fogok fotózni és mutogatni. Az óriás rózsabokrom már nyitogatja az elsö virágokat; pár nap és teljes valójában fogom megörökíteni.






13 Comments:

Brigitta said...

Gyönyörű a kerted!
Nagyon szívesen küldök a mi 30 fokos hőségünkből,cserébe kérünk egy kis esőt!
Nagyon sajnálom a veteményeseket,csak úgy könyörögnek az esőért.Ha jön is attól félek csak viharral,az meg több kár,mint haszon!
A csigák ellen a törött tojáshéj nálunk bevát,azon nem tudnak átcsúszni,bár a mai hibridek,ezek is biztosan valami génkezelt jószágok,mindenre képesek.

murok marci said...

csodálatos fotókat tettél fel a kertedröl. a legjobban a borsó miatt irigyellek. hány éve már, hogy nem ettem frissen szedettet a kertben kibontottat:-(!

Garffyka said...

Nagyon szép a kerted! Ápolt, gondozott, kellemes, gazdag és nem zsúfolt, szóval pont olyan, mint milyeneket a magazinok szoktak mutatni :-)
Mint Brigitta írta, megy innen napfény és meleg egy kis májusi esőért cserébe.
Mi a csigákat összegyűjtöttük egy nagy vödörbe, aztán kitoloncoltuk a határba, jó messze. Beletelt vagy két hétbe, mindennap szedegetni, de megérte.

erős ildikó said...

Ez gyönyörű, igazán büszke lehetsz rá!

Limara said...

Csodás kerted van! Ilyenkor mindig felerősödik bennem az érzés, hogy szeretnék egy kis kertet! Talán majd egyszer! Büszke lehetsz rá! :))

Ancsika said...

Sajnos itt a fölböl nönek a csigák; képtelenség összeszedni öket. Ráadásul nagyon gusztustalanok, mert mind meztelen csiga. Olyan nagy példányok is vannak, hogy elérik a 15 cm is. Anyukám, amikor elöször látott ilyen csigát, azt hitte, hogy kígyó! :))) Sörrel is szoktam öket csalogatni, de az sem túl jó, mert akkor még a szomszédéi is idejárnak!

Köszi a dícséreteket, nagyon jól esik. Rengeteg munkánk van benne, még ezen a kis területen is :)

trinity said...

Látszik a gondoskodás a kerteden: csodaszép!!!Végre, hogy megmutattad!!!

Névtelen said...

Gyönyörű! Jó ránézni, megjön az ember kedve a kertészkedéshez:)

Gizi said...

Csodálatos a kerted!!! A virágaid meseszépek!! A csigák ellen én is éppen a tojáshéjat akartam javasolni, de látom már megelőztek, de szerintem egy próbát megér. A sörös módszeren jót nevettem, akkor ezek alkoholista csigák lennének??

Scofield said...

hát igen, ez már bírtok:) hol van az én két paradicsomomhoz:) lukulus van?

Ancsika said...

Köszönöm! :)

Scofield, naná! Még fekete is :)

Chef Viki said...

Mesés a kerted, Ancsika! Látszik, hogy temérdek munka van benne!

Büszke lehetsz rá, gyönyörű!!

Karulino said...

Húúú! Micsoda kert! Nekem is nagy vágyam, hogy egyszer legyen egy kertem a kedvenc gyümölcseimmel, zöldségeimmel, és fűszernövényekkel. NA nem sok, csak akkora, amiben mindenből van egy evésre való házi termés.