szombat, május 23, 2009

Hideg meggyleves Ancsika módra

Razziát tartottam a mélyhütömben. Lassan helyet kell csinálni a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek. Így bukkantam rá, a tavalyról valahogy ott felejtett hatalmas zacskó lefagyasztott meggyre. Alaposan megvizsgáltam és nem találtam benne kivetnivalót, ezért egyenes úton vándorolt a 6 l-es fazékba. Sok eltérés nincs, mert szinte mindenki hasonlóan készíti a hideg gyümölcsleveseket, de azért apró eltérések felfedezhetöek. Én mindenestere úgy szeretem a hideg leveseket, ha nagyon krémesek, sürüek és tejszínesek. A meggylevest pedig még megbolondítom egy ici-pici friss, reszelt gyömbérrel is. Egy nagyon kedves barátnömtöl kaptam egyszer rég ezt a tippet; azóta mindíg kerül gyömbér is meggylevesbe. Megéri kipróbálni!




Pontos arányokat nem tudok sajnos írni, mert mindíg attól függ, hogy mennyi gyümölcs kerül a fazékba. Meg ízlés dolga ez is, mert valaki kevesebb, valaki több gyümölccsel szereti. Lényeg az, hogy a gyümölcsöt felteszem egy nagy fazékba, de mindenképp csak annyi vizet öntök rá, hogy maradjon hely a sürü habarásnak is! Teszek bele egész fahéjat, egy teatojásban rengeteg szegfüszeget, 1-1,5 cm reszelt gyömbért, 2 cs. vaniliás cukrot és cukrot ízlés szerint. Én édesen szeretem, ezért rendesen zúdítom bele a cukrot. Amíg a meggy fürdözik, addig 2-3 dl tejszínnel csomómentesre keverek egy vaniliás pudingport. Hozzáadok 2 nagy poharas meggyes joghurtot is. Az idöközben teljesen felforrósodott levesböl merökanállal szedek a tejszínes keverékhez és elkeverem (erre azért van szükség, hogy a hideg tejszín ne csomósodjon össze a forró levesben!) és beleöntöm a fazékba. Ha nem lenne kellöen krémes, sürü és lágy a leves, akkor még 1-2 kanál étkezési keményitöt elkeverek egy kevés vízzel és tovább süritem a levest. Egyet forralok még rajta és kész! Kihütöm, a teatojást és a fahéjat kihalászom belöle. Másnap jéghidegen, tejszínhabbal tálalom.

6 Comments:

Scofield said...

"1-1,5 cm reszelt gyömbért" ezt nem értem:)

Méhn Niki said...

Ha tudnád, mióta szeretnék meggylevest csinálni...! Csak mindig elfelejtek venni meggyet... pár hete csináltam, azóta is szeretnék, de egyszerűen kimegy a fejemből, ha boltban vagyok... ilyet! :)

duende said...

Hú, a Tiédnek is de szép színe van!
És nagyon jó ötlet a gyömbér! Legközelebb kipróbálom! :)

Ancsika said...

Scofield! egy kb. 1 - 1,5 cm nagyságú gyömbért lereszelek :))))

Scofield said...

aha:) ez nem jutott eszembe

trinity said...

Gyömbérrel még én sem próbáltam-köszi!