hétfő, március 16, 2009

Diós-rozsos kenyér

Valami különlegesre vágytam, de nem igazán tudtam még magamnak sem megmagyarázni, hogy mire. Elökaptam a Stahl szakácskönyveimet és lapozgattam, olvasgattam, hátha találok valami kedvemre valót. Találtam is; jó sok mindent, csak döntenem kellett, hogy melyik legyen az az egy, a sok finomság közül. Erre a kenyérkére esett a választásom és egyáltalán nem bántam meg. Az már biztos, hogy most elöször, de nem utoljára sütöttem meg ezt a különleges, de mégsem bonyolult kenyeret. Nagyon finom csak úgy, magában is, de egy szelet jóféle sajttal valami fenséges.
1 dkg szárított élesztö
4 e.k. + 3 dl meleg víz
20 dkg rozsliszt
35 dkg rétesliszt
5 dkg dióbél
1 e.k. olivaolaj
1 e.k. só
1/2 t.k. frissen örölt bors
2 t.k. barna cukor
1 t.k. köménymag

olaj a tál kikenéséhez
liszt a deszkára
1 tojás fehérke a kenéshez


Az élesztöt elkevertem 3 e.k. melegvízzel. A kétféle lisztet összekevertem és a mikróban picit átmelegítettem. A diót száraz serpenyöben megpirítottam és mozsárban megtörtem.
3 dl meleg vízhez hozzákevertem az olivaolajat, a sót, a borsot, a barna cukrot és a köményt. Ezt a keveréket hozzáöntöttem az idöközben felhabosodott élesztös vízhez és összekevertem.
A robotgéppel, a dagasztó karral folyamatosan adagolva hozzá a lisztet simára kevertem, dagasztottam a tésztát, addig míg fényes, sima nem lett a felülete. Beleszórtam a diót és fakanállal jól beledolgoztam.
Vékonyan kiolajoztam a kelesztötálat és a tésztát kicsit meghempergettem benne. Rátettem a tetejét és langyos helyen duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkán könnyedén átgyúrtam, formáztam. Egy négyszögletes formát gyengén kiolajoztam és a tésztát ebben a formában újra a duplájára kelesztettem. Közben a sütöt 180°-ra elömelegítettem. Amikor a kenyér újból megkelt, villával enyhén felvert tojásfehérjével lekentem a tetejét és betoltam a sütöbe. Jó 50 perc alatt sült meg a fantasztikus illatú kenyérke.


7 Comments:

Limara said...

Nagyon szép lett! Tényleg finom kenyér, mi is szeretjük:))

The Chef Viki said...

Ez az első Stahl-könyvem, karácsonyra kaptam Zuramtól, nagyon szeretem, totál főzhető receptek!

Viszont ezt a kenyeret még sosem sütöttem, látom itt lesz az ideje!

Garffyka said...

Ez az, következő kenyérként ez lesz!

trinity said...

Épp ma szeretnék bucikat sütni, hasonlót:)))

trinity said...

Még nem volt rá időm-de nem feledem:))))Visszatértem nézegetni:)

Mennyei Manna said...

Tegnap megsütöttem, tényleg nagyon finom! Még ma is annyira puha volt!:)
Köszönjük a receptet!
Szintia

Névtelen said...

情趣用品,情趣,情趣用品,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片