szerda, március 18, 2009

Sticky Buns

Fahéjas csiga karamell köntösben

Ezt a receptet is neten bóklászás közben találtam. Nagyon megtetszett és tudtam, hogy meg fogom sütni. Akkor még nem is sejtettem, hogy azért ez némi akadályba fog ütközni. Meggyült a bajom a mértékegységekkel. De azt senki ne gondolja, hogy én ilyen kicsinységek miatt lemondok egy jó sütiröl. Ilyen könnyen nem adom fel! Nekiálltam és átszámoltam mindent. Jó lesz ez máskor is alapon. (alant lejegyeztem már a váltószámokat, ha valakit érdekel ill. érint)
Tulajdonképp ez egy sima kelttészta és hívhatnánk mindenféle fakszni nélkül "csak" fahéjas csigának is. Amiben mégis más, az a fantasztikus karamell bevonat, amiben a csigák sülnek, majd sütés után körbeölelik a tésztát. Akkor még a karamellbe olvadt dióról nem is beszéltem. Sajnos, elfogyott! :)



90 g cukor
1 t.k. só
75 g puha vaj
1 nagy tojás
1 t.k. reszelt citromhéj
455 g liszt
2 t.k instant élesztö
125 ml tej

töltelék:
65 g fahéjas cukor

karamell:
65 g cukor
65 g barna cukor
225 g vaj
65 g kukorica szirup*
1/2 t.k. só
vanilia, narancs v. citromaroma
dió v. pekándió


Hagyományos módon kelttésztát készítettem. Miközben kelt a tészta elkészítettem a karamell alapot. Mixerrel összekevertem a hozzávalókat.

* Sajnálatos módon felénk nem kapható kukorica szirup, de erre vonatkozóan is találtam segítséget a neten: probléma nélkül lehet helyettesíteni juharsziruppal. Ezt tettem.

A karamellel kikentem egy magas falú négyszögletes tepsit és tettem rá pár szem diót is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyszög alakúra nyújtottam. Egyenletesen elosztottam rajta a fahéjas cukrot és a hosszabbik oldalánál feltekertem. 8-10 egyenlö csigává kell vágni (nekem 9 db lett. Talán vághattam volna kicsit keskenyebbekre is) A csigákat szépen beleültettem a tepsibe, 1-2 cm távolságot tartva közöttük.
175° ra elömelegített tepsiben kb. 30 perc alatt sültek meg az illatos csoda csigák. Figyelni kell, hogy a karamell csak aranybarna legyen. Ha már sötétedik, vagy feketedik, akkor megégett és nem jó!
Amint kivettem a sütöböl azonnal alufóliával letakart tálcára borítottam. Gyönyörü látvány: még csordogált a folyékony karamell a csigák között. Hmmmm!
Nem szabad a tepsiben hagyni, mert annyira beleköt a karamell, hogy nem lehet késöbb kioperálni belöle.
Picit hülni hagyni, de langyosan a legfinomabb.


5 Comments:

alchri said...

Csodálatos lett! Kipróbálom én is;)

trinity said...

Jajjjj, elfogyott????Ne már.....Én nem kaptam:(

Chef Viki said...

Úristen! Úúúúristen! Biztos, hogy már nincs belőle egy morzsa sem, ez annyira meseszép!

Unknown said...

Nagyon fincsi lehet. Ügyi vagy!

Garffyka said...

ahhhh, Mian, neked is küldünk (puhára főtt) kukoricát, rátérdepelni, már csak a képtől és recepttől híztam két kg-! :-)